Populärteknik

Star Wars svävare på riktigt

Inspirerade av fordon i Star Wars bygger ett företag i USA en farkost som svävar över marken i hög fart.

Publicerad

I Star Warsfilmerna finns flera fordon som upphäver tyngdkraften och svävar fritt. Ett skickligt hack då gravitationen är den enda av universums fundamentala krafter som enbart är attraherande.

Ett av dessa fordon är X-34 Landspeeder som Luke Skywalker kör på planeten Tatooine.

Inspirerad av den och olika typer av Speeder Bike har det amerikanska företaget Aerofex sedan några år utvecklat ett fordon som kan sväva några meter över marken med hjälp av nedåtriktade fläktar.

En prototyp demonstrerades i början av året vid Future Vertical Lift Aircraft Design Conference i San Francisco.

I en video med klipp från den konferensen visar konstruktörerna hur långt flygförmågan i deras farkost kommit.

I den senaste videon som släpptes i mitten av augusti får man följa med på en tur i Mojaveöknen i farter upp till 50 km/h.

Försök att utveckla liknande fordon har gjorts sedan 1960-talet men ingen har tidigare lyckats visa upp en fungerande ”flygande cykel”, skriver Gizmodo.

Enligt Aerofex är deras ”Tandem Duct Aerial Vehicle” mycket lättkörd.

- Piloten balanserar den ungefär på samma sätt som man kör motorcykel eller cyklar, säger Aerofex grundare Mark De Roche till Gizmodo.

När farkosten är färdigutvecklad hoppas företaget kunna sälja sin teknik till militären som förslagsvis kan använda liknande fordon för tunga lyft i svår terräng. Och till skillnad mot helikoptrar och andra flygfarkoster kan den här köras mellan träd och i djupa raviner.

Nästa testomgång är planerad till oktober och en obemannad version ska finnas klar 2013, enligt PC Mag.