Övriga nyheter

Stapla högre – och få bättre ljud i dina högtalare

Sound Dimensions högtalare visades på CES i januari. Enligt Fredrik Gunnarsson gav det massor av nya kontakter. Foto: Sound dimension
Sound Dimensions högtalare visades på CES i januari. Enligt Fredrik Gunnarsson gav det massor av nya kontakter. Foto: Sound dimension
Fredrik Gunnarsson.
Fredrik Gunnarsson.

Att fler högtalare ger starkare ljud är ingen nyhet. De här högtalarna vässar dessutom ljudkvaliteten. Efter en lyckad gräsrotsfinansiering startar produktionen av den värmländska innovationen.

Publicerad

– Du bygger ihop dem ungefär som lego och får allt bättre ljud, säger Fredrik Gunnarsson, grundare och vd på Sound Dimension i Karlstad.

Varje liten högtalare märker när den får en ny högtalare till granne, på sidan eller ovanför. Det behövs inga sladdar: högtalarna kommunicerar induktivt med varandra.

De fördelar arbetet mellan sig och filtrerar ljudsignalen på ett klurigt sätt för att anpassa systemet till den aktuella konfigurationen. Allt för att optimera ljudkvaliteten.

På så vis minskar oönskad interferens för korta våglängder. Även distorsionen minskar eftersom högtalarelementen arbetar längre bort från sitt maxläge ju fler högtalare man staplar.

Att det finns kunder som är sugna på stapelbara högtalare visade sig nu i februari när företaget lyckades ta in runt 800 000 kronor på Indiegogo, en sajt för gräsrotsfinansiering.

Hittills har företaget fått beställningar på cirka 600 högtalare, och i slutet av våren ska produktionen starta.

Sound Dimension hoppas kunna skruva upp volymen rejält framöver. Priset ska då bli cirka 2 100 kronor per högtalare.

– Man kan börja med att köpa en enda högtalare och sedan låta systemet växa, säger Fredrik Gunnarsson.

Han berättar att företaget fick mycket uppmärksamhet på konsumentelektronikmässan CES i Las Vegas i januari.

– Nu diskuterar vi med distributörer över hela världen, säger han.

På Sound Dimensions hemsida finns filmsnuttar med kända personer som provlyssnat högtalaren. Tyngst i ljudsammanhang är Per Hallberg, som vunnit Oscar för sin ljudredigering.

”Awesome stuff”, lyder hans bedömning.

Sound Dimension

Ort: Karlstad.

Grundades: 2013.

Antal anställda: 5.

Omsättning 2014: 500 000 kr.