Opinion

Stämningen är kall som flytande kväve

Susanna Baltscheffsky, chefredaktör för Ny Teknik.
Susanna Baltscheffsky, chefredaktör för Ny Teknik.

LEDARE. En stämning kall som flytande kväve råder mellan Försvarets materielverk, FMV, och Kockums tyska ägare Thyssen Krupp Marine Systems. De pratar inte med varandra längre, avslöjar FMV:s generaldirektör Lena Erixon i en intervju med Ny Tekniks reporter Olle Nygårds.

Publicerad

Om inte de två parterna kan mötas, så blir det ingen order till Kockums på nya ubåtsgenerationen A26, och ingen modernisering av marinens ubåtar Gotland och Halland.

FMV:s utspel kan ge försvarskoncernen Saab en ny roll inom svensk försvarsindustri, som en pålitlig ubåtstillverkare. Saab får uppdraget att utreda bland annat en ny ubåt för Sverige, och öppnar även ett marint center i Australien, där en annan viktig ubåtsupphandling pågår.

Frågan är om detta är ett taktiskt spel eller om regeringen faktiskt har tröttnat på Thyssen Krupp. Det återstår att se om ett planerat möte mellan de två senare i mars blir av.

Nyhetsflödet om ubåtskampen var intensivt under förra veckan. Men ni som läser Ny Teknik kunde redan för en månad sedan läsa om krisen i Kockums som uppstått på grund av konflikten mellan Thyssen Krupp och svenska staten.

Det finns alltid en risk att en tidning med veckoutgivning inte är lika upp­daterad som dags- eller etermedia. Som tur är så publicerar vi tekniknyheter varje vardag, och ni som har följt vår Kockumsrapportering på nyteknik.se har fått en god överblick över den senaste händelseutvecklingen, med nyhetsvinklar som vi hoppas är särskilt intressanta för teknikintresserade läsare.

En annan spännande nyhet som vi publicerade först på webben var från mobilmässan i Barcelona. Ford var en av de biltillverkare som valde att premiärvisa sin nya modell där – Ford Focus – och inte på bilsalongen i Genève, som pågår nu.

Den digitala tekniken i bilen blir allt viktigare, att ligga långt framme med uppkopplade funktioner i bilen är en konkurrensfördel. På sidorna 16 och 17 berättar telekomreporter Helen Ahlbom om det digitala trend­skifte vi står inför.

Jag hoppas att ni är nöjda med veckans papperstidning – och att ni får er dagliga dos tekniknyheter på nyteknik.se.