Digitalisering

Spotify gjorde succéentré på börsen

Den svenskgrundade musiktjänsten Spotify har efter tio års verksamhet introducerats på New Yorkbörsen.

Publicerad

Vid starten, klockan 18.42 svensk tid, handlades bolaget för 166 dollar per aktie, högt över referenspriset. Slutkursen blev lägre men bedömare är eniga - det blev succé.

Med öppningskursen för Spotify-aktien var bolaget initialt värderat till drygt 29,5 miljarder dollar. Översatt blir det närmare 250 miljarder kronor och således springer den globala musiktjänsten lätt förbi svenska jättar som H&M och Ericsson i börsvärde.

Nätmäklaren Nordnets sparekonom Joakim Bornold kallar Spotifys introduktion på New York-börsen för en succé.

– Det är en drömvärdering få hade räknat med, knappt de själva skulle jag tro, säger Bornold till TT.

Med den höga aktiekursen kan de båda svenska grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon kalla sig mångmiljardärer _ i dollar.

Sett till bolagets börsprospekt inför direktnoteringen äger vd:n Ek 49,6 miljoner aktier i Spotify, ett ägande värt drygt 68,5 miljarder kronor.

För Lorentzon, som sitter på 23,6 miljoner aktier i bolaget, innebär börsnoteringen en förmögenhet på 32,6 miljarder kronor.

Succéentré trots att kursen gick som en berg-och dalbana

Att öppningskursen kom in på mer än 30 dollar över referenspriset på 132 dollar anser Bornold pekar på hur svårt det är med den här typen av börsintroduktioner.

– Den mycket högre aktiekursen visar svårigheten i att göra en direktnotering och det innebär att priset kommer svänga kraftigt framöver. Vi får se var det landar.

Nätmäklaren Avanzas sparekonom Johanna Kull betecknar introduktionen som en fantastisk framgång för ägarna men även hon tror på kraftiga svängningar för Spotify-aktien.

– Snabbt efter öppningen föll aktien till 161 dollar så vi kan vänta oss kraftiga upp- och nedgångar under den resterande börsdagen, sade hon någon timme efter introduktionen.

Aktiekursen fortsatte att dala och landade vid börsens stängning på drygt 149 dollar. Ändå betydligt högre än referenspriset.