Digitalisering

Spotify förenklar musikköp

Spotify gör det enklare att köpa musik från sin musiktjänst. Med ett klick kan användarna ladda hem mp3-filer som går att spela i vilken musikspelare som helst.

Publicerad

Sedan starten för ett år sedan har Spotify förknippats med strömmande musik. Mindre känt är det också går att köpa musik från tjänsten.

Möjligheten har funnitssedan i våras, men har fört en anonym tillvaro bakom ett högerklick med musen.

I ett blogginläggkonstaterade nyligen vd Daniel Ekatt det här var något som Spotify behövde förbättra. Enligt blogginlägget känner bara en av fem Spotify-användare till att det går att köpa musik från tjänsten.

Idagsläpptes en ny versionav Spotifys datorprogram, och i den har köpfunktionen flyttat ut i själva spellistan. Efter ett klick på köp-knappen kommer en ruta där kontokortsnummer ska matas in. Därefter laddas låten ner till datorns standardmapp för musik.

Men varför alls köpa musik från Spotify, när man kan lyssna gratis?

En anledning är att man vill lyssna på platser där det inte går att använda Spotify. Numera finns förvisso en klient för mobiltelefoner och både den och datorprogrammet klarar sig dessutom utan en internetuppkoppling tack vara att spellistor lagras på den egna hårddisken.

Men de som inte har en Iphone eller Android-telefon kan inte lyssna på språng. Det kan man däremot göra om man köpt musiken som mp3:or, ett filformat som går att spela upp på i stort sett vilken elektronisk musikspelare som helst.

Däremot går det inte att använda Spotifys program för att lyssna på andra musikfiler som man redan har på datorn.