Startup

Spotify får medhåll av näringsministern

Näringsminister Mikael Damberg (S). Foto: Maja Suslin / TT
Näringsminister Mikael Damberg (S). Foto: Maja Suslin / TT
Daniel Ek, grundare av musiktjänsten Spotify. Foto: Polaris Images / All Over Press Foto: Polaris Images / All Over Press
Daniel Ek, grundare av musiktjänsten Spotify. Foto: Polaris Images / All Over Press Foto: Polaris Images / All Over Press

Musiktjänsten Spotifys grundare riktar hård kritik mot bland annat bostads- och kompetensbristen i Sverige. Och de får medhåll av näringsminister Mikael Damberg (S).

Publicerad

– Det är klart att jag känner igen den här problembeskrivningen och det är viktiga områden också för regeringens arbete, säger Damberg.

I ett öppet brev pekar Spotifygrundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon på tre problem som, enligt dem, hindrar bolaget från att fortsätta växa i Sverige: Bristen på bostäder och i synnerhet hyresrätter, att det inte utbildas tillräckligt med programmerare och att skattereglerna ”gör det omöjligt” med personaloptioner.

Det krävs snabba åtgärder – annars kan ”tusentals Spotifyjobb” hamna i USA i stället för i Sverige, skriver de.

Spotify fick efter utspelet mycket medhåll, både från andra företag och från flera politiker, exempelvis Moderaternas näringspolitiske talesperson Lars Hjälmered som tycker att regeringen inte gör tillräckligt.

Mikael Damberg lägger å sin sida en stor del av skulden på den förra, borgerliga regeringen. Både när det gäller bristen på hyresrätter och IT-bolagens problem med kompetensförsörjning.

Läs mer:

– Vi har ju bett Skolverket att titta på IT-frågorna i skolan, och de har kommit tillbaka med ett förslag där de tycker att man ska ha in programmering i både matematik- och teknikämnet i skolan, säger Damberg och fortsätter:

– Man kan diskutera om programmering ska vara ett enskilt ämne eller inte. Men för mig som näringsminister är det viktigt att fler barn och ungdomar faktiskt provar på programmering, för det här är en del av kommande arbetsmarknad.

Det var även alliansregeringen som skrev direktiven till utredningen om personaloptionsprogram, vars förslag Spotify ”omedelbart” vill ”kassera”, påpekar Damberg.

– Jag vet att det finns mycket synpunkter på förslaget, och det är det som vi har remisstid för. Nu väntar vi in remissynpunkterna. Men man måste inse att vill man ha ett helt annat optionsprogramsystem, då måste man börja om från början, och då tror jag inte att vi kommer att landa den här mandatperioden.

Läs uppföljning:

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!