Digitalisering

Spotify ber om ursäkt efter bråket

Musiktjänsten Spotify har hamnat i rejält blåsväder efter att ha uppdaterat sitt användaravtal för att kunna ta del av bilder och gps-position från användarnas mobiler. Det har fått bland andra Minecrafts skapare Markus "Notch" Persson att säga upp sitt konto.

Publicerad

När Spotify uppdaterade sitt användaravtal i förra veckan blev reaktionerna starka i sociala medier.

De nya villkoren ger företaget möjlighet att komma åt användarnas adressbok, bildkatalog och gps-position i mobilen. Många användare protesterade eftersom de inte förstår vad de funktionerna har att göra med att leverera en bra musiktjänst.

En av Spotifys kunder var fram tills i fredags Markus Persson. Men i då meddelade han via sitt twitterkonto, med 2,4 miljoner följare, att han inte gillade förändringen, att Spotify är "onda", och att han avslutat sitt konto.

Sedan dröjde det inte många minuter innan Spotifys starke man, Daniel "Eldsjal" Ek gick i svaromål och berättade att en musiktjänst visst kunde behöva veta var användaren är eller få tillgång till bilder. Efter det gick det som det ofta kan gå på Twitter det krävdes inte många inlägg innan de båda hyllade entreprenörerna anklagat varandra både för att vara "onda", opålitliga och för att ge bisarra kommentarer och svar.

I ett blogginlägg med rubriken "Sorry" på Spotifys webbsida ber Daniel Ek dock om ursäkt för att det nya användaravtalet skapat "förvirring" och förklarar att Spotify förstår att användarna är oroliga för hur deras data kan komma att användas. Han säger att Spotify kommer att be om lov innan information som foto, gps-position och kontakter används för olika funktioner i appen. För att göra det tydligare lovar företaget också att uppdatera sitt användaravtal ytterligare en gång de kommande veckorna.

Prova vår heldigitala tidning Digital Teknik – just nu 6 nummer för 149 kronor!