Digitalisering

Spara el med it – ny japansk supertrend

It i hemmet är inte bara underhållning. Smart styrning av hushållens elapparater och förbrukning var den starkaste trenden på teknikmässa Ceatec i Tokyo.

Publicerad

Men här fanns också smakprov på superhögupplöst tv med 3d.

Att spara på hushållsel med hjälp av it var temat hos flera av de stora ­konsumentelektronikföretagen, som Panasonic och Fujitsu. Och många andra visade båda sensorer som man kan montera i kontakter eller på ledningar för att mäta elkonsumtionen hos hushållsapparaterna och programvara som kan styra förbrukningen i smarta hem.

Panasonic river en fabrik utanför Tokyo och bygger flera hundra villor, alla utrustade med elstyrning. Andra företag har gått ihop i konsortier för att utvärdera vinsterna med aktiv ­elstyrning.

För japanerna är minnena av jordbävningen och tsunamin den 11 mars pinfärska och Tokyo har fortfarande elransonering.

Amerikanska 3M stod för en av de stora nyheterna: en tunn film med solceller som kan klistras på glas­rutor. Filmen, som ska komma ut på marknaden under nästa år, producerar inte bara el utan stänger också ute värme.

Men det vore knappast en japansk utställning om det inte fanns nyheter inom tv-området. Det nationella forskningsinstitutet NICT visade upp en 200 tums 3d-tv som inte kräver särskilda glasögon.

Den är inte tänkt för hemmabruk, i alla fall inte än. Det är inte heller utrustningarna från ­Forumet för ultra-realistisk kommunikation som driver utvecklingen inom kombinationen av 3D och högupplöst tv med dubbel så hög upplösning som dagens hd-tv och som i dag används på biografer.

De få skärmar som fanns var minst sagt fotorealistiska. Användningsområdet i dag är framför allt inom telemedicin, för operationer och liknande.

Men den nya höga upplösningen (3840 ×  2160) kommer också inom konsumentteknik. Sharp visade en bildskärm och Sony en projektor som kan användas för hemmabruk. Mest imponerande var annars en ny bildskärm från Sharp: 60 tum och lika tunn som en pekdator, och med elektroniken inbyggd i stället för i en kloss på golvet.

Många japanska hem har solceller, och alla elbilstillverkarna har annonserat att deras bilar kan användas som batteri. Givetvis fanns de med på mässan.

Avancerad teknikmässa

Ceatec-mässan hålls i oktober varje år i Tokyo.

Combined Exhibition of Advanced Technologies, som förkortningen står för, är ett tillfälle för alla japanska företag att visa upp det senaste inom den tekniska utvecklingen, fram­för allt på elekt­ronikområdet. Det är långt ifrån bara konsu­ment­elektronik som visas upp.

Här finns allt från supra­ledande kablar till fodral för mobil­telefoner. Och utställarna ­kommer från hela världen, även om Asien dominerar.