Digitalisering

Spänd väntan på gripanden i Rysslandshärva

Särskilde åklagaren Robert Mueller. Foto: TT
Särskilde åklagaren Robert Mueller. Foto: TT

Spekulationer böljar i Washington efter rapporter om att någon redan i morgon kan delges misstanke om brott i utredningen kring rysk inblandning i presidentvalet.

Publicerad

President Donald Trump brännmärker utredningen som "häxjakt".

Efter medierapporter i fredags om att en åtalsjury har godkänt formella anklagelser mot minst en person i utredningen om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet i fjol, har rykten surrat i Washington hela helgen.

Enligt uppgifterna skulle misstänkta kunna gripas redan under måndagen. Det finns ingen information om vem som kan tänkas delges misstanke om brott.

Utredningen leds av den särskilde åklagaren Robert Mueller, som är före detta chef för den federala polisen, FBI. En talesperson för Mueller har avböjt att kommentera uppgifterna.

Chris Christie, republikansk guvernör med nära band till Trump, säger till tv-kanalen CNN att "alla som informerats av den särskilde åklagaren att de är föremål för utredning har anledning att känna oro".

Adam Schiff, Demokraternas främste man i representanthusets underrättelseutskott, nämner i en intervju för ABC News två möjliga namn som förekommit i spekulationerna, förre nationelle säkerhetsrådgivaren Michael Flynn och Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort. Men Schiff understryker att hans utskott inte fått någon information från Mueller.

Chris Christie försäkrar att president Donald Trump själv inte är föremål för utredning. Adam Schiff avböjer, på en direkt fråga från ABC News programledare George Stephanopoulos, att kommentera om Trump utreds.

– Jag kan inte svara på det, på något sätt, säger han.

Presidenten själv kommenterar händelseutvecklingen i en serie inlägg på Twitter under söndagen. Han avfärdar Muellers utredning som "häxjakt", iscensatt av Demokraterna för att avleda uppmärksamhet från bland annat Hillary Clintons e-posthantering. Trump lyfter också fram medierapporter i veckan om att Hillary Clintons kampanj och Demokraterna skulle ha finansierat efterforskningar kring hans påstådda Rysslandskontakter.

"Det ligger så mycket SKULD hos Demokrater/Clinton och nu väller fakta fram. GÖR NÅGOT!", twittrar presidenten.