Populärteknik

Spacex ska skjuta upp Mastens månlandare

Masten Space Systems landare XL-1 ska ta sig till månen med hjälp av Spacex. Foto: Masten Space Systems

Masten Space Systems landare XL-1 ska ta mark på månens sydpol 2022. Nu har Spacex säkrat kontraktet på uppskjutningen.

Publicerad

Dagens Nasa försöker bygga en mängd partnerskap med privata bolag. Ett av dem är Masten Space Systems. I Mojave i Kalifornien utvecklar de återvinningsbara raketer, och bolaget byggde bland annat den Xodiac-raket som Nasa har använt som testfarkost för att utvärdera ett potentiellt navigationssystem för månlandare.

Masten har även utvecklat månlandaren XL-1, och som en del i Nasas CLPS-projekt (Commercial Lunar Payload Services) är det tänkt att den ska landa på månen. Senast i december 2022 kommer landaren att ta mark på månens resursrika sydpolen, och nu har Spacex säkrat uppdraget att skjuta upp den. Det rapporterar Techcrunch.

Landaren är en robot som ska klara av alla uppgifter utan mänsklig inblandning. I omloppsbana runt månen kommer XL-1 fyra av sina fyra motorer för att sakta ned farten och sedan helt autonomt göra en mjuklandning i måndammet.

Mastens månresa kommer att utgöra ett inledande steg i Nasas Artemis III-uppdrag, som sedan ska landa på samma plats. XL-1 kan bära med sig 100 kilo last och i det här fallet handlar det dels om Nasas vetenskapliga instrument som ska samla in grunddata om området, dels ska det finnas plats för last från kommersiella aktörer.

XL-1 föregås dock av Pelegrine Lander från Astrobotic, som är tänkt att skjutas upp redan juni nästa år – följd av Intuitive Machines Nova-C i oktober 2021. I december 2022 ska också Nasas rover VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) landa på månen, och 2023 skickar Astrobotic upp sin större landare Griffin.

Spacex har säkrat uppskjutningarna för Intuitive Machines och Mastens, medan Astrobotics Pelegrine-landare använder en Vulcan-raket från United Launch Alliance.