Digitalisering

Spacex satellit-internet nu lika snabbt som 4g-nätet

En konceptbild på en mottagarantenn som kan användas för att koppla upp sig mot Starlink. Foto: Spacex

Satellitnätverket Starlink växer. I interna tester är hastigheterna nu uppe i 100 megabit per sekund.

Publicerad Uppdaterad

Tidigare i veckan sköt Spacex upp ytterligare 60 satelliter som ska ingå i nätverket Starlink. Ambitionen är att ha 12 000 satelliter i omloppsbana som ska ge trådlös internetanslutning världen över.

Redan nu består nätverket av över 700 satelliter, och interna tester verkar peka på att tekniken fungerar enligt plan.

”Resultatet från de här testerna visar på superlåg fördröjning och nedladdningshastigheter på över 100 megabit per sekund – tillräckligt för att strömma flera högupplösta filmer samtidigt och ändå ha bandbredd över”, skriver Spacex på Twitter.

100 Mbps är i nivå med topphastigheterna i 4g-nätet, men Spacex har inte sagt något om uppladdningshastigheter via Starlink. Användare kopplar upp sig mot nätverket via antenner på marken, konceptbilder har visat en slags paraboler. Målgruppen är i första hand personer som bor i områden som saknar bra mobiltäckning och utbyggt bredband.

Kan nå över 1 Gbps

Spacex har ursprungligen lovat hastigheter på över en gigabit per sekund, vilket ligger närmare vad 5g-nätet kan leverera. För att nå dit krävs dock över 4 400 satelliter i omloppsbana, rapporterar The Verge.

Rymdbolaget meddelade samtidigt att de gjort initiala lyckade tester för att överföra data med hjälp av laser mellan satelliter i nätverket. När nätverket är fullt utbyggt är tanken att alla enheter ska kunna kommunicera via laser, vilket möjliggör för blixtsnabb filöverföring mellan olika delar av världen.

Inom kort ska Spacex också öppna för ett begränsat antal externa betatestare. Till en början tar de emot ansökningar från personer som bor i glesbygden i USA och Kanada.