Innovation

Spacex-ingenjörernas nya karriär: bygger pizzarobot

Möjligen är det ett något oväntat karriärbyte. Ingenjörerna brukade ägna sig åt teknik som ska ta människor till Mars. Nu har de byggt en robot som kan baka pizzor.

Publicerad

– Vi är i grund och botten ett gäng raketforskare som försöker lösa de problem som finns med matleveranser...vi ville ta vår expertis och vår lösning är att göra ett automatiserat mobilt ”spökkök”, säger medgrundaren Benson Tsai, i en intervju med Forbes

Benson Tsai, liksom hans två medgrundare, kommer direkt från Elon Musks rymdbolag, Spacex. Därifrån har de dessutom hämtat ytterligare ett 20-tal medarbetare. 

Med det i åtanke är namnet på deras nya startup inte så överraskande: Stellar Pizza. Företaget har byggt en helt automatiserad robot som – från degklump till färdiggräddad pizza – gör hela jobbet på under fem minuter. Roboten får dessutom plats i en foodtruck och sägs kunna leverera en ny pizza var 45:e sekund. 

Än så länge tycks Stellar Pizza bara ha demonstrerat sin robot i marknadsföringssyfte, men pizzorna verkar åtminstone ha fallit inbjudna reportrar i smaken. Från 2022 ska det i några amerikanska delstater rulla runt Stellar-skåpbilar från vilka man kan beställa en deg via en app.