Digitalisering

SOS Alarm: Tekniskt sett är vi redo för mobilpositionering av nödsamtal

Operatörer på SOS Alarm på Malmskillnadsgatan i Stockholm. Centralen ligger 36 meter under mark och tar hand om Storstockholms alla 112-samtal. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Operatörer på SOS Alarm på Malmskillnadsgatan i Stockholm. Centralen ligger 36 meter under mark och tar hand om Storstockholms alla 112-samtal. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Låt larmtjänst använda mobiltelefoners positionering för att snabbare hitta personer i nöd. Det säger riksdagen i en uppmaning till regeringen om att se över den nuvarande lagen.

Publicerad

Initiativet välkomnas av SOS Alarm. Bakom riksdagens uppmaning står M, KD, C, L och SD. En majoritet i försvarsutskottet påpekar att det finns teknik som gör att en telefons position automatiskt skickas till en operatör om man ringer nödnumret.

Kristdemokraternas ledamot i utskottet, Mikael Oscarsson, pekar på att det kan vara viktigt om en nödställd till exempel förlorar medvetande efter att ha ringt 112.

– Detta kan ju faktiskt rädda liv, säger han.

SOS Alarm: Mobilpositionering är väldigt exakt

SOS Alarm välkomnar uppmaningen från riksdagen. Detta är något som man har gått och väntat på, enligt Björn Skoglund, tjänsteutvecklare på 112 på SOS Alarm.

– Vi har i dag en mobilpositionering som är väldigt exakt. Tekniskt har vi varit redo för detta i över ett och ett halvt år, att det nu äntligen kan ges lagligt stöd är jättebra, säger han till TT.

Trots mobiltelefonins alla fördelar har övergången från fast telefoni de senaste 20 åren inneburit stora utmaningar för larmtjänsten.

– När människor använde fast telefon innebar det att vi alltid fick en fast adress i samband med larmet. I dag, när 85 procent av samtalen kommer från mobiltelefoner, får vi inte det, säger Skoglund.

– Att kunna använda mobilens positionering hade inneburit att vi ofta skulle kunna hitta den som behöver hjälp snabbare, fortsätter han.

”Fungerar sämre under jord”

TT: Finns det några faror med att förlita sig på telefonens positionering?

– Vi kommer testa det innan vi startar. Men från tidigare tester vi har gjort så har det i stort sett fungerat klockrent. Det är när telefonen inte har fri sikt mot ett nätverk som det kan fungera sämre, exempelvis under jord eller i en källare. Men på de platser där det ofta är svårt att orientera sig, i skogen eller till sjöss, då är det en otrolig hjälp.