Digitalisering

Sonys nya spelkontroll

är full med sensorer

Sony Move, inspirerad av Nintendos Wiikontroller
Sony Move, inspirerad av Nintendos Wiikontroller

Playstation Move blir Sonys största satsning på spelkontroller som känner av rörelser i stället för knapptryckningar. Den fullpackad med sensorer och ska vara klar i slutet av året.

Publicerad

Move-kontrollen fungerar tillsammans med kameran "Eye" i Playstation-systemet. En lysande pingisboll på kontrollen följs av kameran, och ger även analys av avståndet mellan kameran och kontrollen. Dessutom har den två gyroskop, en treaxlad linjär accelerometer och en vinkelsensor.

Det gör att systemet kan känna av handkontrollens vinkel, rotation och position även om spelaren till exempel för kontrollen bakom ryggen, ur kamerans synfält. Kontrollen använder Bluetooth för att kommunicera med spelkonsolen.

En mindre version, Playstation Move Subcontroller, ska förses med en analog joystick, för spel som kräver högre precision.

När Sony visade kontrollen på mässan Game Developers Conference 2010 fanns endast ett par enkla spel att demonstrera. En lång rad spelutvecklare har sagt sig vara intresserade av att använda kontrollen i kommande titlar.