Digitalisering

Sony tar Xperia 1 längre än någon annan

Sony Xperia 1. Foto: Sony
Sony Xperia 1. Foto: Sony
Sony Xperia 1. Foto: Sony
Sony Xperia 1. Foto: Sony

Den långsmala skärmen har fått mobilvärlden att snacka om Sony igen.

Publicerad

Medan sådana som Samsung, Huawei och Apple slåss om tronen har Sony hamnat efter i kampen om mobilköparna. Inte för att det hindrar dem att försöka: Xperia 1, lanserad på mobilmässan MWC, är ett monster till smartphone.

Men det som alla snackar om är dess 21:9-design. Bildförhållandet och längden på Xperia 1 gör att Sony faktiskt lyckats tillverka en telefon som inte liknar någon annan.

Att skärmen på 6,5 tum dessutom är en 4k-oled med hdr gör den inte mindre iögonfallande. Inte för att man någonsin kommer att få en bioupplevelse via en mobiltelefon, men Sony har iallafall bestämt sig för att ta dig så nära den vita duken det bara är möjligt. De har dessutom diskussioner med spelutvecklare som Epic – studion bakom Fortnite – för att om möjligt få dem att specialanpassa sina spel till Xperia 1.

Xperia 1 kommer med tre kameror

Under denna skärm ryms en Snapdragon 855-processor, 6 gigabyte ram, minne på 128 gigabyte och ett batteri 3330 på mAh, som lär få svettas ordentligt för att hålla Xperia 1-skärmen vid liv.

Xperia 1 kommer med tre kameror: ett standardobjektiv, ett teleobjektiv och ett vidvinkelobjektiv. Samtliga tre är på 12 megapixel och tele- och vidvinkelobjektivet har optisk bildstabilisering.

Xperia 1 släpps under våren, men något pris har inte annonserats.