Populärteknik

Sony tar nytt steg i kamerakrig

Sony A300
Sony A300

Sony lanserar på torsdagen två nya digitala systemkameror i instegsklassen runt 7000 kronor. Därmed trappar Sony upp kriget som utmanare till kungarna Canon och Nikon.

Publicerad

De två nya Sonymodellerna, A300 och A350, har ett nytt system som gör fotografering med skärmen som sökare snabbare genom att kamerans riktiga autofokus kan användas. Skärmen är dessutom vridbar, som på många videokameror.

- För oss gäller det att hitta nya målgrupper bland dem som tidigare använt kompaktkameror, förklarar Ola Gustafsson, nordisk affärsområdeschef på Sony.

Försäljningen exploderar
Försäljningen av digitala systemkameror har exploderat det senaste året. År 2006 såldes 50.000 kameror i Sverige, året därpå 88.000 och i år väntas 100.000 kameror säljas, uppger Ola Gustafsson.

80 procent av kamerorna som säljs kostar under 9000 kronor, varför de billigaste modellerna är extremt viktiga. Och för utmanaren Sony gäller det alltså att hitta nya kundgrupper.

Just att kunna fotografera med skärmen som sökare är ett sätt att få nya användare, vana vid kompaktkameror, att känna sig bekväma med systemkameran.

Extra bildsensor
Knepet Sony använder är en extra bildsensor uppe i sökaren som används för att skicka bilden till skärmen. På så sätt slipper Sony fälla upp spegeln då skärmen ska användas som sökare, vilket annars är det vanliga i spegelreflexkameror.

Vinsten är att kamerans speciella sensor för autofokus kan användas, och att bilden tas snabbare eftersom spegeln inte behöver fällas ner och upp en extra gång då bilden tas.

I "Live View" kan de nya modellerna ta två bilder per sekund, mot tre då den vanliga sökaren används. Skillnaden beror enbart på att skärmen slukar processorkraft.

A300 och A350 skiljer sig åt endast i upplösningen - 10 respektive 14 megapixel.

Mest för för megapixelracet
Ola Gustavsson medger att den högre upplösningen inte ger särskilt mycket högre bildkvalitet, men att megapixelracet gjort hög upplösning till ett viktigt försäljningsargument, särskilt för kunder som kanske redan har en kompaktkamera med högre upplösning än tio megapixel.

Sony kom nyligen också med modellen A200 som ersätter den tidigare instegsmodellen A100.

A200 saknar det nya systemet för "Live View", men har i gengäld en bättre traditionell sökare.Den är helt utvecklad av Sony, till skillnad från A100 som byggde på teknik från Konica Minolta, som Sony tagit över.

Även Canon och Nikon
Sonys nya modeller kommer samtidigt med två motsvarande modeller från kungarna i branschen, Canon och Nikon.

Canon EOS 450D och Nikon D60 har tolv respektive tio megapixels upplösning. Liksom Sonys kameror väger de omkring ett halvt kilo och tar omkring tre bilder per sekund.

I höstas släppte Sony modellen A700 i mellanprisklassen runt 14.000 kronor, och under året tar Sony upp kampen med Canon och Nikon även när det gäller proffsen, med en kamera som har fullformatssensor (24 x 36 mm).

Sony, som är en stor tillverkare av bildsensorer, presenterade på onsdagen en sådan bildsensor.