Digitalisering

Sony och Microsoft satsar på dataspel – tillsammans

Kenichiro Yoshida, vd för Sony, och Satya Nadella, vd, Microsoft. Foto: Microsoft
Kenichiro Yoshida, vd för Sony, och Satya Nadella, vd, Microsoft. Foto: Microsoft

Här är ett oväntat handslag: Sony och Microsoft ingår ett partnerskap för framtida spelupplevelser.

Publicerad

I snart 20 år har Microsoft och Sony konkurrerat om dataspelskonsumenterna. Xbox mot Playstation är en av spelindustrins mest långlivade rivaliteter. Nu har de Microsoft och Sony skrivit ett samförståndsavtal. "De båda företagen ska utforska gemensam utveckling av framtida molnlösningar i Microsoft Azure till deras respektive streamingtjänster för spel och annat innehåll. Utöver det ska bolagen utforska användning av befintliga Azure-datacenter till Sonys streamingtjänster för spel och innehåll", skriver Microsoft.

– Vårt partnerskap ger Sony kraften i Azure...för att ge kunderna nya spel- och underhållningsupplevelser", säger Satya Nadella, vd för Microsoft, i ett pressmeddelande.

Sony erbjuder sedan många år streamingtjänsten Playstation Now. Men det japanska företaget är till skillnad från Microsoft ingen bjässe när det kommer till molninfrastruktur. Samförståndsavtalet ger dem potentiellt sett möjlighet att leverera Playstation-streaming av högre kaliber på fler platser runt om i världen.

Väntar på genombrottet

Det är sannolikt att spelstreaming får sitt stora genombrott under nästa årtionde – och då krävs global molninfrastruktur med bäst-i-klassen-prestanda. För närvarande är det framförallt Amazon Web Services, Microsoft Azure och Google Cloud som uppfyller de kraven.

Nyligen presenterade Google sin storsatsning på spelstreaming, Stadia, och Microsoft har berättat att bolaget har en minst lika ambitiös Xbox-streamingtjänst på gång. Men om Sony har det varit förhållandevis tyst – fram till nu.

Partnerskapet tycks vid en första anblick innebära en större skalp för Sony än för Microsoft. För varför vill Microsoft ge sin värsta konkurrent en chans att konkurrera på samma Azure-villkor som bolagets egen Xbox-division? Ja, för det första får Microsoft en ny tung Azure-kund i det molnkapplöpningsslag företaget utkämpar med Amazon Web Services. För det andra ska Microsoft få tillgång till Sonys bildsensorteknik, med planer på använda den i erbjudande till företagskunder.