Populärteknik

Sony krymper PSP för att öka vinsten

PSP Go
PSP Go

Sonys populära, handhållna spelmaskin PSP kommer i nytt utförande: PSP Go. Den är hälften så stor som tidigare versioner, och har gjort sig av med Sonys minnesskivor UMD.

Publicerad

I och med den nya spelkonsolen från Sony ser det ut som om företagets hemsnickrade minnesformat UMD, Universal Media Disc, fasas ut. PSP Go kommer inte att ha en UMD-läsare. UMD-skivor har tidigare varit det format som spel till plattformen använde. PSP Go ska i stället kunna ladda ner spel från Sonys servrar direkt med sin Wifi-koppling.

Detta innebär också att den som har köpt PSP-spel tidigare antagligen inte kommer att kunna använda dem på PSP Go.

PSP Go ska ha inbyggd bluetooth, främst för att kunna ansluta trådlösa hörlurar.

Priset i Europa blir omkring 2500 kronor, vilket branschfolk anser vara lite väl dyrt för en apparat som i princip är en ompaketering av flera år gammal teknik. För Sony är PSP Go en platshållare för att inte tappa marknad under tiden fram till nästa nya variant av PSP-plattformen. Det är också ett försvar mot Nintendos DSi, en liknande uppdatering av Nintendos handhållna spelplattform.

Något som talar för PSP Go är att Sony arrangerat flera nya och efterlängtade spel till försäljningsstarten, bland annat Gran Turismo och Metal Gear Solid.