Populärteknik

Sond mot asteroidbälte på lördag

Intresset för asteroider ökar. På lördag skjuter Nasa upp den första sonden i asteroidbältet. Solsystemets ursprung ska kartläggas.

Publicerad

Nasa har nu bekräftat att rymdsonden Dawn kommer att skjutas upp som planerat på lördag. Nedräkningen har börjat.
Dawn blir den första sond som kommer att gå in i omloppsbana i asteroidbältet som finns mellan Mars och Jupiter. Det blir också den första som kommer att gå i cirkulär bana runt två olika himlakroppar.
Det första målet för Dawn blir asteroiden Vesta dit den anländer i september år 2011. I april 2012 kommer sedan sonden att lämna Vesta för att gå mot dvärgplaneten Ceres dit den anländer i februari år 2015. Uppdraget avslutas sedan i juli samma år.
Huvudsyftet med att skjuta upp Dawn i asteroidbältet är att ta reda på hur solsystemet såg ut i ett dess tidiga skede. Dessutom hoppas forskarna kunna ta reda på hur processerna har sett ut som format solsystemet till dagens utseende.
Anledningen till att man valt just Vesta och Ceres som undersökningsobjekt är att de två kropparna verkar vara helt olika. Vesta är en torr himlakropp medan Ceres verkar vara fuktigare och kanske till och med har en atmosfär.
Enligt Nasa ska möjligheten att kunna studera två olika kroppar med ett och samma instrument ge helt nya möjligheter. Ombord på Dawn finns bland annat en avancerad optisk kamera som ska ge detaljerad information om ytan på Vesta och Ceres.