”Som ingenjör gör jag skillnad för framtiden”

2014-06-24 23:00  

Nyss fyllda 24 kom Yvonne Ruwaida in i riksdagen. Tjugo år senare är hon politisk veteran – och snart nybliven elkraftsingenjör.– Jag vill göra skillnad, och elkraft är angeläget, säger hon.

Yvonne Ruwaida är klar med sin högskoleexamen till elkraftsingenjör, eller nästan, det fattas några poäng, och så ska examensarbetet godkännas. Hon har passerat 40 och tillhör de äldre på utbildningen. Tidigare har hon ofta varit yngst i allt hon företagit sig.

– Jag tog studenten på naturvetenskaplig linje i Lund redan som 16-åring, jag hade gått i skola utomlands och hoppat över två årskurser. Efter studenten tänkte jag söka till en ingenjörsutbildning i Linköping, men väntade ett år då jag var så ung. I stället gick jag om tredje årskurs och fick tid att mogna och förbättra min svenska, och efter det hade jag nya planer. Jag var samhällsengagerad och insatt i miljöfrågor, men levde i ett samhälle som jag upplevde såg miljöfrågorna som oviktiga, säger Yvonne Ruwaida.

Hon blev i stället aktiv inom miljörörelsen, och som 24-åring representerade hon Miljöpartiet i riksdagen.

– Att bli politiker var ingen plan. Men folk tyckte att jag var engagerad, aktiv och inspirerande, och jag fick deras förtroende, säger hon.

Efter 16 år som yrkespolitiker med tre mandatperioder i riksdagen och en som oppositionsborgarråd i Stockholm lämnade hon yrkespolitiken, även om hon fortfarande sitter i Miljöpartiets partistyrelse och arbets­utskott.

– Jag är för ung för att vara senior i politiken. Jag drivs fortfarande av lusten att lära mig nya saker och utvecklas.

Det ”nya” blev en treårig distans­utbildning till elkraftsingenjör. Kursen är initierad av elbranschen i samarbete med Mittuniversitetet, Umeå universitet och Luleå tekniska universitet.

– Jag ville läsa något riktigt tekniskt, säger hon.

Elkraft låg nära tack vare den bok som hon hade skrivit några år tidigare tillsammans med partikollegan Valter Mutt: Kraft att förändra – för en demokratisk och jobbskapande energi­politik.

– Under våra studiebesök för research för boken mötte vi många ingenjörer, och de verkade ha så kul på jobbet samtidigt som de gjorde något viktigt och bra.

Hon är stolt över sin kommande examen. Att hon motbevisat dem som trodde att hon inte skulle slutföra utbildningen, som inte trodde att branschen faktiskt lockar henne. Men utbildningen har varit en riktig utmaning.

– Jag är van vid att vara duktig på det jag gör, men jag vet inte hur många gånger jag har räknat och tänkt att jag innerligt hoppas att jag förstår det här om ett tag. Innan hade jag en idé om att ström och spänning var påtagligt och konkret, men så är det inte, inser jag nu.

Kurskamraterna har varit viktiga. Varje läsperiod träffades de en vecka i taget. För det mesta hölls kontakten på nätet. De bokade tider med varandra så att de samtidigt kopplade upp sig och satt och räknade.

– Det var skönt att veta att det satt någon på andra sidan, och så kunde vi peppa eller sucka lite tillsammans.

Examensarbetet har hon gjort på Vattenfall Eldistribution. Rubriken är Övertonshalten i lågspänningsnätet – en studie i elkvalitet. Yvonne Ruwaida har tittat på ström- och spännings­övertoner i lågspänningsnätet från Vattenfalls mätningar 2013, och analyserat elkvaliteten utifrån parametrar som tätort-landsbygd, nätstyrka och lastkategori.

– Elkvalitet är lite som ett detektivarbete. Tänk CSI, säger hon, och påpekar att kvaliteten på elen blir viktigare när allt fler enheter använder kraftelektronik, och kunder ställer allt högre krav på leveranssäkerhet.

Nu väntar ett tremånaders vikariat på Vattenfall Eldistribution där hon ska fortsätta att jobba med elkvalitet.

– Jag vill jobba med elkraft. Sedan hoppas jag att jag i framtiden kan hitta en roll där jag samtidigt kan dra nytta av min erfarenhet som politiker.

Yvonne Ruwaida

Namn: Yvonne Ruwaida.

Ålder: 44 år.

Ort: Stockholm.

Uppväxt: Född i Göttingen, uppvuxen i Tyskland, Libyen och Sverige.

Familj: Sonen Gabriel, 11 år.

Bakgrund: Ordförande för Grön ungdom 1994–1996, riksdagsledamot för Miljöpartiet 1994–2006, oppositionsborgarråd i Stockholms kommun 2006–2010. Vice sammankallande Miljöpartiets styrelse, vice ordförande Svenska Bostäder.

Aktuell: Snart utexaminerad elkraftsingenjör.

Yvonne Ruwaida om …

Elkraftsbranschens behov av arbetskraft:

- Jag tror att många har en alldeles för vag bild om olika yrkesroller man kan ha som elkraftsingenjör. Här kan branschen göra mer för att förtydliga bilden av yrkesrollen och att öppna upp branschen.

Avkoppling:

- Jag älskar naturen, havet och tystnaden. Jag och min son är ofta ute tillsammans. Vi går på promenader eller gör utflykter, badar eller spelar badminton.

Att byta bana mitt i livet:

- För att orka byta yrke måste man verkligen gilla det man ska göra. Utan ett brinnande intresse i botten, hade jag inte klarat de jobbiga dagarna.

Att plugga på distans:

- Det kräver mycket disciplin. För mig handlade det om att flera gånger i veckan boka tid med kurskamraterna på nätet för att plugga tillsammans. Och peppen som kurskamraterna har bidragit med har varit ovärderlig.

Mikroproduktion av el:

- Jag vill ha ett enkelt ekonomiskt system, som kvittning (nettodebitering). Dessutom vill jag ha stöd så att mikroproduktionen görs utifrån vad som är samhällsekonomiskt. Du kanske inte ska producera el på din tomt om det inte är ett bra läge, utan i stället få stöd att gå samman och sätta upp ett vindkraftverk eller en solcells­anläggning tillsammans med andra. Varje gång jag besöker Köpenhamn blir jag inspirerad av alla deras vindkraftverk och solceller.

Sara Peterssohn

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer