Startup

Sökes: Sveriges hetaste unga tech-bolag

Vilka företag ska vara med på 33-listan 2019? Nu är det dags att börja nominera. Bilden är från finalen våren 2018. Foto: Sanna Percivall
Vilka företag ska vara med på 33-listan 2019? Nu är det dags att börja nominera. Bilden är från finalen våren 2018. Foto: Sanna Percivall
Per Danielson, chefredaktör Ny Teknik. Foto: Jörgen Appelgren
Per Danielson, chefredaktör Ny Teknik. Foto: Jörgen Appelgren

För tolfte året i rad ska Ny Teknik och Affärsvärlden gallra fram landets hetaste teknikhopp. Nu kan du nominera ditt favoritbolag till 33-listan 2019.

Publicerad

Sedan starten 2008 har 33-listan, som drivs av Ny Teknik och Affärsvärlden, haft som mål att lyfta fram Sveriges mest lovande och innovativa unga teknikbolag.

33-listans första elva år kan sammanfattas på följande vis: Totalt 231 bolag. Haussade börsnoteringar. Flera spektakulära uppköp.

Genom åren har 33-listan lyckats pricka in några riktiga framgångssagor. Tobii (med på listan 2008), Midsummer (2008-2010) och Spotify (2009-2011) är exempel på bolag som var små när de kvalade in på listan, och som sedan har nått stora internationella framgångar. När Spotify listades på New York-börsen i våras nåde teknikbolaget snabbt en högre värdering än både Ericsson och H&M. Förutom Spotify har 32 andra bolag också vandrat från 33-listan in på börsen.

33-listan är utan tvekan Sveriges bästa startuplista. Det är en bedömning som många utomstående delar med oss. Vi lägger ner ett enormt arbete på att granska 200-300 startups för att till slut välja ut 33 vinnare. Ny Tekniks experter synar tekniken bakom innovation och analytiker från vår förlagskollega Affärsvärlden undersöker affärsplanen och de kommersiella möjligheterna. Ett bevis är träffsäkerheten att hitta bolag som verkligen har potential att expandera globalt och i vissa fall stöpa om en hel marknad, säger Per Danielson, chefredaktör på Ny Teknik.

Nominera ditt favoritbolag till Sveriges bästa startuplista

Det har också skett ett antal uppmärksammade uppköp av 33-listebolag. Totalt 24 bolag har förvärvats hittills.  En av de största affärerna ägde rum i våras när den amerikanska betaltjänsten Paypal köpte upp Izettle (med på 33-listan 2012-2014). Prislappen: 19 miljarder kronor. Det är en miljard kronor mer än vad Microsoft 2014 betalade för Minecraft-skaparna Mojang (2012-2013). Polar Rose från Malmö och C3 Technologies från Linköping hann vara med på 33-listan ett respektive två år innan Apple knackade på dörren. I januari 2017 blev Umeåbolaget Limes Audio (2013-2014) en del av Google.

Nu drar arbetet med års lista igång. För att ha en chans att komma med listan krävs att företaget är baserat på en egen innovation och är max sju år gammalt. Bolaget får inte vara noterat på någon form av handelsplats, och får som mest ha varit med på listan två gånger tidigare.

Alla bolag på listan väljs ut av redaktionen, efter en grundlig granskning och bedömning.

– Jag uppmanar verkligen svenska startups att skicka in en nominering. Vi vet att en plats på 33-listan öppnar upp för möten med investerare, potentiella kunder, breddar synligheten och skapar intresse bland personer med kompetens som behövs för att företagen ska ta sig från en startup till en scale-up, säger Per Danielson, Ny Tekniks chefredaktör.

Nominera ditt favoritbolag i formuläret nedan.

Så nominerar du

För att få komma med på listan krävs att företaget:

* Är baserat på en egen innovation.

* Är max sju år, det vill säga startat 2012 eller senare enligt Bolagsverket.

* Ej är noterat på någon form av handelsplats.

* Ett företag kan vara med på 33-listan max tre gånger.

Nomineringarna granskas av redaktionerna på Ny Teknik och Affärsvärlden som också utser de slutliga vinnarna.

Sista dagen att nominera är söndag 3 februari 2019.

Nu vill vi ha din hjälp att hitta Sveriges mest lovande unga teknikföretag.

Vill du nominera ett bolag till 33-listan 2019?

Gå in på nyteknik.se/nominera och lämna ditt förslag!