Digitalisering
Snopet, Ericsson – Huawei först med kompakt 5g-router
Huaweis första kommersiella mobila 5g-router har gjort debut på Mobile World Congress i Barcelona.
I många, många montrar på mobilmässan Mobile World Congress i Barcelona syns en siffra och en bokstav tätt intill varandra. 5G står det på skyltar och banderoller. Och hårt ansatta telekombolag som Ericsson börjar möjligen se ett slut på de senaste årens kamp mot vikande resultat.
Konkurrenten Nokia har under årets MWC skapat rubriker genom att hävda att utrullningen av nästa generations mobilstandard sker snabbare än förväntat. Nokias vd, Rajeev Suri, säger till Reuters att 5g-tekniken ligger ett helt år före det schema man tidigare gått efter.
Vill man se ett konkret bevis på det räcker det med ett besök i Huaweis jättelika – och väldigt flashiga – monter på MWC. Bland alla apparater de visar upp för inbjudna gäster finns en nätt cylinderformad enhet, som till storlek och form påminner lite om en smart högtalare. Men det är ingen högtalare, utan världens första kommersiella 5g-router för bruk i hemmet eller på kontoret.
Den är konstruerad enligt reglerna i den 5g-standard som blev klar i december ifjol. En andra, komplett, standard väntas senare i år och då kommer Huaweis router att uppgraderas via en mjukvaruuppdatering. Den stödjer alla frekvensband under 6 gigahertz och har förmåga att leverera hastigheter upp till 2 gigabit per sekund. Med den farten kan man ladda ned en två timmar lång film i full hd på mindre än 15 sekunder. Teoretiskt sett, åtminstone.
Routern är cylinderformad och högre än dagens routrar för att få plats med tillräckligt starka antenner. Men kretskortet Balong 5G01, utvecklat av Huawei själva, är litet nog att rymmas i en mobiltelefon. Det är ingen tillfällighet: redan nästa år kommer kretsarna att flytta in i Huaweis första Mate-telefoner med 5g-stöd.
-5g-tekniken har funnits länge, men en förutsättning för att kunna trycka på gaspedalen var att standarden skulle komma på plats. Att spektrum skulle bli mer och mer tillgängliga. När det nu sker ser man att det inte dröjer så länge innan det är kommersiellt möjligt att förverkliga. Men det viktigaste är kanske de konsumentprodukter som gör att konsumenter kan koppla upp sig mot den nya tekniken, säger Kenneth Fredriksen, vd för Huawei i Sverige.
Inomhusroutern har i Huaweis monter fått sällskap av en för utomhusbruk, som kan operera på det supersnabba men vägförlustbenägna högfrekvensbandet 28 gigahertz. Dessutom visar det kinesiska bolaget under MWC hur de just nu genomför tester med chipptillverkare som Intel.
-För att kunna köra en 5g-tjänst så ska trafiken passera genom en konsumentenhet som en mobiltelefon eller en router. Där sitter kretsar som ska kunna kommunicera med infrastrukturtekniken. Och i och med att det är många aktörer som bidrar i den värdekedjan så måste alla komponenter kunna snacka med varandra. Med standarden som kom på plats i december kan vi sätta igång tester som gör att trafiken går end-to-end på riktigt, säger Kenneth Fredriksen.