Samhälle

Snart kan SOS Alarm skicka mass-sms

Sms:en ska skickas ut som varningar vid exempelvis bränder, gasutsläpp och terroristattentat. Foto: Peter Ottsjö
Sms:en ska skickas ut som varningar vid exempelvis bränder, gasutsläpp och terroristattentat. Foto: Peter Ottsjö

Från den 1 juli kommer SOS Alarm att kunna skicka viktiga mass-sms till människor som befinner sig inom ett specifikt drabbat område.

Publicerad

Sms:en ska skickas ut som varningar vid exempelvis bränder, gasutsläpp och terroristattentat.

Det är tillsammans med samtliga mobiloperatörer i Sverige som SOS Alarm kan skicka sms till allmänheten, skriver P4 Västernorrland.

SOS Alarm har tidigare kunnat skicka ett så kallat VMA, viktigt meddelande till allmänheten, via sms. Men meddelandena har då bara nått dem som har ett abonnemang registrerat hos en mobiloperatör och en gatuadress som är kopplad till abonnemanget. Det har gjort att alla som inte har sin mobil registrerad i området i fråga inte har fått sms:et. Nu blir det ändring på det.

– Det är något som vi är väldigt positiva till. Det blir en effektivare VMA-hantering. Det gör att vi kan nå ut till alla som faktiskt befinner sig i det drabbade området, säger Linda Boholm Lundemo, pressinformatör vid SOS Alarm, till TT och fortsätter:

– Rätt information skickas till rätt personer, till dem som verkligen är på plats.

Vägen till att göra de nya meddelandeutskicken möjliga har inte varit spikrak. Först har en ändring av lagen behövts göras, med målet att prioritera säkerheten före den personliga integriteten.

Utskicken via sms kommer att införas i hela Sverige från och med i sommar.