Samhälle

Smittspridningen i Danmark högst i världen

En pojke i Ishøj vaccineras mot covid-19 i en tillfällig vaccinationsmottagning i ett köpcenter i staden. Arkivbild. Foto: Claus Bech/AP/TT
En pojke i Ishøj vaccineras mot covid-19 i en tillfällig vaccinationsmottagning i ett köpcenter i staden. Arkivbild. Foto: Claus Bech/AP/TT

Smittspridningen av coronaviruset i Danmark är den högsta i världen med 1 612 bekräftade fall per 100 000 invånare, visar nyhetsbyrån AFP:s sammanställning.

Publicerad

På måndagen registrerades en ny rekordsiffra med 16 164 bekräftade fall under det senaste dygnet, enligt Statens Serum Institut (SSI). Det är oklart hur många av personerna som har smittats med omikronvarianten som först upptäcktes i Sydafrika i november.

Antalet bekräftade fall hänger dock ihop med hur många personer som testas _ måndagens rekordsiffra är baserad på drygt 130 000 PCR-tester.

Antalet sjukhusinlagda covidpatienter har ökat med 29 till sammanlagt 608.

– 608 slutenvårdspatienter är inlagda på sjukhusen, men sjukvården går inte på knäna i nuläget, säger Christian Wamberg, överläkare på intensivvårdsavdelningen på Bispebjerg Hospital.

Ordförande för danska Lungföreningen beskrev i söndags smittspridningen som våldsam, och ett uttryck för att omikronvarianten dominerar bland de nya fallen.

Danmark har sedan i mitten av december stängt museer och begränsat öppettiderna på restauranger och barer.