Opinion

”Smartare kärnkraftverk med digitala tvillingar”

Ny Tekniks chefredaktör Per Danielson Foto: Jörgen Appelgren, Björn Larsson Rosvall / TT
Ny Tekniks chefredaktör Per Danielson Foto: Jörgen Appelgren, Björn Larsson Rosvall / TT

LEDARE. Digitalisering av reaktorer som inte ska avvecklas inom kort pågår för fullt, konstaterar Ny Tekniks chefredaktör Per Danielson.

Målsättningen må vara att vi ska klara oss utan kärnkraft 2040. Samtidigt som alternativa energikällor utvecklas och förbättras pågår en intressant utveckling inom svensk kärnkraft. Precis som i många andra branscher finns det stora möjligheter att modernisera reaktorer tack vare nya digitala verktyg.

Ett bra exempel är det som pågår i Ringhals, där digitaliseringen av reaktorerna som inte ska avvecklas inom kort pågår för fullt. Vår reporter Linda Nohrstedt åkte till Varberg och kom hem med ett intressant reportage om Ringhals arbete med digitala tvillingar och hur digitaliseringen påverkar driften.

Vi tittar även närmare på det finska kärnkraftverket Lovisa, som kommit betydligt längre i sin digitalisering, och hur digitala modeller kan användas för att på ett smart sätt avveckla en reaktor. Läs mer här.

Sverige har fått en digital chef. Med titeln chief digital officer, cdo, ska Åsa Zetterberg se till att regeringens digitaliseringsstrategi genomförs. En diger utmaning som kräver en ledare som förstår och kan driva igenom förändringar mot mer datadrivna förvaltningar. Läs vår intervju med Åsa Zetterberg på sidan 13.

Allt fler företag hör av sig, nyheter sprids och förväntningarna skruvas upp inför årets upplaga av Mobile World Congress som startar den 26 februari. Runt 110 00 besökare väntas dyka upp i Barcelona. Huawei, Samsung och Sony lanserar nytt på mässan, där Samsungs Galaxy S9 sannolikt får stor uppmärksamhet. Flera svenska aktörer ska försöka visa framfötterna. Ny Teknik är såklart på plats. Följ vår rapportering på nyteknik.se. Sammanfattning kommer i tidningen.

Den här veckan välkomnar vi vår nya reporter Ania Obminska till redaktionen i Stockholm. Hon kommer närmast från tidningen Ingenjören och ska framför allt bevaka det viktiga området innovation.