Digitalisering
Smarta systemet ska hitta nästa sjukdomsutbrott
Folkhälsomyndigheten har tagit fram ett system för att analysera 5,5 miljoner årliga samtal till sjukvårdsrådgivningen. Symtom kan ge en tidig varning om stora utbrott av smitta.
Illamående, kräkningar eller huvudvärk. Folk ringer för sjukvårdsrådgivning på telefon till 1177 och berättar om sina symtom. En tjänst, kallad Hälsoläge, analyserar varje natt symtom från hela landet för att upptäcka förändringar i samtalsmönster. På så sätt tas information till vara från de 5,5 miljoner samtal som kommer till 1177, Vårdguiden, varje år.
Om det finns signaler om något avvikande skickas information till berörda landsting och kommuner.
– Systemet kan upptäcka framför allt vattenburna utbrott. De är ofta större än matburna utbrott, och får en större påverkan, säger Pär Bjelkmar, hälsoinformatiker på Folkhälsomyndigheten.
Tjänsten har funnits sedan årsskiftet. Arbetet med att utveckla Hälsoläge startade efter utbrott i Östersund och Skellefteå 2010 och 2011, då den vattenburna parasiten Cryptosporidium orsakade magsjuka hos omkring 50 000 invånare. I Skellefteå hittades aldrig parasiten i vattenprover, men tros ändå vara orsaken till utbrottet av magsjuka.
Läs mer: UV-ljus ska rena Östersunds dricksvatten
På sjukvårdsrådgivningen hade anställda en känsla av att många personer i samma område ringde om magproblem, vilket bidrog till att utbrottet upptäcktes. Men det fanns ingen strukturerad analys av samtalen, vilket gjorde att mönstret inte upptäcktes trots att det hade varit ett förhöjt antal samtal i flera månader.
– Om vi hade haft det här systemet då och kunnat jämföra samtalsmönster mellan vilken vattenkälla man använde hade utbrottet med stor sannolikhet upptäckts 3,5 månader tidigare än det gjordes. Kommunerna hade fått en signal mycket tidigare, och kunnat gå ut med en rekommendation att koka vattnet, säger Pär Bjelkmar.
Folkhälsomyndigheten har tagit fram en algoritm som automatiskt bearbetar symtom från 1177.
– Algoritmen jämför samtal i tid och rum. Hur många samtal borde vi se i en stad av den här storleken? Sedan lägger den på osäkerhet som brus. Om det är förhöjda nivåer under flera dagar blir det mer och mer troligt att det rör sig om ett utbrott.
Utbrotten i Östersund och Skellefteå kostade samhället stora belopp, flera hundra miljoner kronor. Trots det har inte alla landsting och endast få kommuner anslutit sig till Folkhälsomyndighetens tjänst, mellan 30 och 40 kommuner av 290. När information går ut till ett landsting eller en kommun är det upp till den att agera men Folkhälsomyndigheten ger analysstöd.
–Vissa kommuner vet att de har en känslig dricksvattenproduktion, då är de mer benägna att agera, säger Pär Bjelkmar.
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!