Digitalisering

Smarta stadsodlingar får miljonstöd

Redan idag har Lund ett öppet sensornätverk. Foto: Future by Lund
Redan idag har Lund ett öppet sensornätverk. Foto: Future by Lund
Lunds kommun ska satsa på uppkopplade stadsodlingar. Foto: Future by Lund
Lunds kommun ska satsa på uppkopplade stadsodlingar. Foto: Future by Lund

Cyklisters trafikbeteende och uppkopplade stadsodlingar. Det är två av satsningarna när Vinnova nu tilldelar Lunds kommun 12 miljoner kronor.

Publicerad

Sedan en tid har Lund ett öppet sensornätverk baserat på Lora (long range), en smalbandig radiofrekvensteknik som med sitt stora omfång och låga elförbrukning lämpar sig väl för iot-applikationer. Tanken är att få startups och entreprenörer att experimentera med sakernas internet. Med pengarna från Vinnova får kommunen en extra skjuts.

– Vi vill ha in fler småbolag och entreprenörer med intressanta idéer. Vi sänker barriärerna för alla att komma igång genom att vi paketerar ihop teknik, mjukvara, sensorer och handledning, säger Anders Trana, projektledare på Future by Lund, i ett pressmeddelande.

Fyra satsningar ska prioriteras i projektet. Med en app och flera kameror ska trafikbeteendet hos stadens cyklister studeras. Kolonilotter ska utrustas med sensorer som mäter regn, solinstrålning, vind och jordtemperatur för att om möjligt optimera odlingen.

Även elskåpen i Lund ska få sensorer. Det här hör ihop med en tilltagande trend inom iot: att använda övervakningssensorer parat med artificiell intelligens för att kunna förutse den uppkopplade sakens behov av underhåll.

Lunds kommun ska dessutom använda pengarna till att kika på hur avfallshanteringen kan effektiviseras.

– Projektet hjälper bland annat till att hitta nyttor med internet of things för kommunens verksamheter. På det här viset kan förvaltningar och kommunala bolag möta framtiden med tekniklösningar som är mer resurssmarta, säger Anders Trana.

Projektet startade den 1 september och pågår till den 30 juni 2020.