Startup

Smarta skidstavar ska ge bättre fart i spåret

Foto: Skisens
Foto: Skisens
Skisens smarta skidstavar ska ge bättre fart i spåret
Skisens smarta skidstavar ska ge bättre fart i spåret
Stavarna kan även användas vid mätning av rullskidåkning
Stavarna kan även användas vid mätning av rullskidåkning
Johan Högstrand, vd för Skisens Foto: Moa Gustafsson
Johan Högstrand, vd för Skisens Foto: Moa Gustafsson
Skisens lösning mäter bland annat acceleration, vinkelhastighet och orientering med hjälp av accelerometrar, gyroskop och en magnetometer.
Skisens lösning mäter bland annat acceleration, vinkelhastighet och orientering med hjälp av accelerometrar, gyroskop och en magnetometer.

Med hjälp av tröghetssensorer och trådtöjningsgivare i skidstavarna utvecklar Göteborgsbolaget Skisens en effektmätare för längdskidåkning. Målet är få skidåkarvärlden att mäta och analysera mer för att göra skidåkarna ännu bättre.

Publicerad

Ett välkänt koncept ifrån cykelsporten ska nu få skidåkarna att börja jämföra prestation och bättre kunna styra sin träning.

– Detta kommer att revolutionera skidåkningen i världen, säger Johan Högstrand, vd på Skisens, till Ny Teknik.

Idén kom när han gjorde sitt kandidatarbete på Chalmers tekniska högskola på våren 2016. Hans handledare, och nuvarande kollega, Dan Kuylenstierna, är en före detta elitcyklist som började åka längdskidor vid 40 års ålder. I cykelvärlden mäter man alltid effekt och enligt Johan Högstrand blev hans handledare så förvånad över att man knappt mätte någonting i skidsporten.

– Därför började han undersöka hur man skulle kunna mäta effekt också bland skidåkare. Själv sysslar jag med orientering och skidåkning, och jag fattade direkt tycke för detta, så på den vägen är det, säger Johan Högstrand.

Har utvecklat flera prototyper

På hösten 2017 bildade duon bolaget Skisens, tillsammans med ytterligare två kollegor. Hittills har Skisens utvecklat fyra olika prototyper som används i olika projekt. Effekt är ett jämförbart mått som är oberoende av om det är långsamma eller snabba spår, vilket är extra attraktivt i längdskidåkning då förutsättningarna förändras fort och ofta.

I handtaget på stavarna sitter en liten processor samt trådtöjningsgivare som kan mäta olika krafter. Dessutom finns en tröghetsmätningsenhet som mäter acceleration, vinkelhastighet och orientering med hjälp av accelerometrar, gyroskop och en magnetometer.

Sensordata från skidåkarens stavrörelser och krafter kommuniceras sedan trådlöst med hjälp av Bluetooth till en mobiltelefon i närheten. På telefonen kan man läsa av åkarens framdrivande effekt men också analysera denna nedbruten i bland annat frekvens, impuls och hur lång tid som staven har kontakt med marken. Data samplas med valbar frekvens i spannet 10 till 1000 Hz.

Bygger kunskapsbas kring effektmätning

– Vi kan mäta och visa om kraften exempelvis går i fel riktning, men det är fortfarande svårt att berätta vad som är helt rätt när det gäller stavhantering. Därför fokuserar vi också på att bygga upp en kunskapsbas kring effektmätning, både i samarbete med akademin och med skidteam samt professionella tränare såsom Wolfgang Pichler, tidigare förbundskaptenen i skidskytte, och Mattias Reck från Team Ramudden Ski, säger Johan Högstrand.

Lösningen finns inte ännu tillgänglig som kommersiell produkt, men planen är att den ska bli det inom ett eller möjligen två år. Redan nu finns dock tankar på vidareutveckling av systemet inom skidåkning men också för andra aktiviteter – och där ligger stavgång för hälsa och rehab närmast till hands.

– Vi skulle även vilja mäta den effekt som skidåkaren åstadkommer med benen, för att på så vis bland annat kunna se hur mycket av den totala framdrivningskraften kommer från benen respektive armarna, säger han.

Arbetar med skidlandslagen

Hittills har Skisens finansierats av pengar från Chalmers Ventures, Västra Götalandsregionen och Almi. Dessutom har bolaget tagit in en finansiär från Norge och jobbat tätt med de svenska skid- och skidskyttelandslagen. Närmast framöver väntar en extern finansieringsrunda som ska ge bolaget medel att kunna fortsätta sin utveckling och kommersialisering.