Övriga nyheter

Smarta hem öppnar för separata elnät

Susanna Balstcheffsky är chefredaktör på Ny Teknik.

LEDARE. Jag har i hela mitt liv trott att ett hus består av fyra väggar, golv och tak. In till huset kommer el, värme, ventilation och vatten. Ut från husen släpps avloppsvatten. Oj vad fel jag har tänkt.

Publicerad

Efter att ha följt vår tävling Sveriges smartaste hem inser jag att ett hus kan vara så mycket mer.

Smarta system hjälper till att köpa el när den är som billigast, messa när en säkring har gått eller när tvättmaskinen är klar. Värmen ställs in efter behov vid olika tillfällen i varje rum. När party-läget knäpps på betyder det lägre temperatur och dämpat ljus i vardagsrummet, medan filmkvällsläge ger skön värme för stillasittande i timmar. Egenproducerad el kan lagras eller säljas vidare på nätet. Motorvärmaren har koll på förarens veckoschema och gör bilen startklar vid rätt tid.

Det här är bara några enstaka exempel från de över 40 tävlingsbidragen.

Vilka som gått till final i tävlingen kan du läsa om på sidorna 12 och 13. Och redan i eftermiddag (onsdag) presenterar vi vinnaren på Elmässan i Kista och – förstås – här på nyteknik.se.

Det är kittlande att fundera över hur behovet av el och värme kommer att påverkas när många fler skaffar sig smarta hem-lösningar. I många av tävlingsbidragen ingår egenproducerad el och även att lagra överskottet lokalt. Elon Musk var verkligen inte först när han lanserade Teslas powerwall, ett hembatteri. Men han var bäst på att skapa en global snackis kring möjligheten att koppla bort sig från elnätet.

Kanske blir nya trenden – efter mikrobryggande av öl – att mikrodistribuera el?

Med fler och fler smarta hem och egenproducerad el blir skillnaden allt större mellan vad hushållen och den elkrävande industrin behöver i fråga om baslast och reglerkraft. Kanske utvecklingen behöver gå mot två olika typer av elnät i stället för ett?

När regeringens energikommission nu arbetar med förslag för morgondagens energipolitik behöver de ta höjd för hur de digitaliserade hemmen påverkar behovet av elnät.

En bra start för dem är att läsa de vinnande bidragen i Sveriges smartaste hem:

Britta Andres och Stefan Haller, Sundsvall

Anders Kjellström, Mölndal

Erik Johannson, Färjestaden

Hans-Olof Nilsson, Agnesberg

Peter Rhodin, Gävle