Digitalisering

Smart lampa lurar tjuvarna

Varje modul har Bluetooth-radio, mikrofon, processor och uppladdningsbart batteri. Foto: Beon
Varje modul har Bluetooth-radio, mikrofon, processor och uppladdningsbart batteri. Foto: Beon

Vad sägs om en smart lampa, som lär sig dina vanor och lurar tjuvarna? Företaget Beon marknadsför sin idé på Kickstarter.

Publicerad

Smarta lampor finns redan många. Både Samsung och Philips har intelligenta lampor, som tänds och släcks vid speciella tidpunkter.

Men det lurar inga tjuvar.

Företaget Beon Home anser sig vara ensamt om att ha en lampa, som lär sig folks vanor, och på så sätt kan få huset att se bebott ut. Även när familjen är bortrest. Lamporna tänds också när brandvarnaren igång så att folk ska hitta ut till dörren, och de fungerar även vi elavbrott.

Varje modul har Bluetooth-radio, mikrofon, processor och uppladdningsbart batteri.

Modulerna kan kommunicera med varandra, och använda information från dörrklockan och brandvarnaren. Men så mycket mer detaljer lämnas inte ut.

Beon Home marknadsför sin produkt på Kickstarter och hoppas få 100 000 dollar inom cirka 1,5 månad. Hittills har bolaget fått in 40 000 dollar.

På en videofilm visar företaget hur man tänker sig att lamporna kan användas för att skrämma tjuvarna. När tjuven kontrollringer på dörren, så tänds lampan i sovrummet och sedan i hallen för att få tjuven att tro att ägaren är på väg till dörren.

Men smakar det så kostar det! Lägenhetsägare kan ge ett bidrag på mellan 200 och 270 dollar, och får ett trepack lampor som tack. Och får Beon Home till sin volymtillverkning levereras lamporna någon gång nästa år.

Gilla Ny Teknik på Facebook