Övriga nyheter
Smaka av receptet för industrin
KRÖNIKA. I förhållande till industrins betydelse för Sverige syns den relativt lite i media. Syns industrin så handlar det ofta om nedläggningar, arbetsmiljö eller konkurrens med lågprisländer.
I stället är det de enkelt säljbara branscherna och de så kallade kreativa näringarna som syns.
Innebär det att industrin inte är kreativ? Nej, inte alls, men när tv:s programtablåer fylls med ”Årets mästerkock”, ”Årets grillmästare”, ”Årets bagare” och när Ernsts sommarhusprogram har mat och recept som ledord får industrin ta till samma metoder. Därför välkomnar vi den nya regeringen som kommer att leda Sverige framöver med ett alldeles eget ”industrirecept”.
Här är ingredienserna, doseringen överlåter vi till blivande industriminister. Inspirationen går att hämta från Tysklands Industri 4.0, Storbritanniens återindustrialisering med stort fokus på fordonsbranschen eller bland fabrikörerna i Gnosjöregionen.
Rekrytering. Utbildningssystemet behöver anpassas till industrins behov. De större företagen klarar till del att försörja sig med nya medarbetare. De mindre och medelstora företagen behöver flexiblare utbildningar med snabbare leveranstid. YH-systemet är för trubbigt och trögrörligt. Bibehåll sänkta arbetsgivaravgifter för yngre medarbetare som underlättar för dem att komma i arbete.
Innovation. Oavsett företagsstorlek behövs nya idéer som utvecklar produkter och effektiviserar produktionen. Ett nära samarbete mellan industrin och forskning på universitet och högskolor ökar innovationstakten. Gör det enkelt för företagen att ta del av program som stödjer utveckling.
Internationalisering. Det allra mesta av industrins produktion finns i en slutprodukt som exporteras, men fler företag behöver exportera direkt. De mindre och medelstora företagen har inte resurser att nå ut själva. Visa upp ”Industrilandet Sverige” i internationella sammanhang. Det behövs en internationell ”road show” med svenska industriföretag.
Riskkapital. Cirka hälften av de mindre och medelstora industriföretagen har behov av generationsväxling i ägarledet. Ett svårt och kostsamt steg. Inventera den kompetens som finns i företagen som har behov av nya ägare. Det behövs riskkapital för att behålla produktion, ta vara på kompetensen och utveckla nya affärer.
Vi skulle självklart kunna krydda hela anrättningen med energifrågan, men det är en större ingrediens i ett större samman hang.
Finns det någon tvekan om hur detta ska smaka så provsmakar vi gärna innan ni serverar. Precis som Leif Mannerström är vi experter på vårt område.
Anders Ekdahl