Innovation

Slumpen visade ny cellodlingsmetod

Foto: Alamy
Foto: Alamy

Forskare vid Uppsala universitet har hittat en metod som gör att stamceller kan odlas snabbare och i större skala. Enligt forskarna hittade de metoden av en slump, rapporterar Sveriges Radios Vetenskapsradion.

Publicerad

Celler som kan utvecklas till många olika sorters celler som finns i våra kroppar kallas för stamceller. Forskare hoppas att i en inte alltför avlägsen framtid kunna behandla sjukdomar som cancer, MS och Parkinson med hjälp av mänskliga stamceller.

Den nya metoden kom till av en tillfällighet, då forskarlaget sökte efter andra svar. De fann då ett sätt att odla stamceller på vanlig, naken cellodlingsplast utan att först behöva lägga tid och energi åt att förbereda det underlag som cellerna ska växa på. Nu har metoden uppmärksammats i tidskriften Nature Communications.

– Det här är en god nyhet för forskare som håller på mycket med stamceller. Det förenklar ju för dem. Det är också en god nyhet för industrin som vill öka möjligheterna att göra storskaliga odlingar och ha celler för olika typer av tester, säger Cecilia Annerén, en av stamcellsforskarna bakom metoden, till radion.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!