Övriga nyheter

Skype-grundaren investerar i elflygplan

Genom sitt riskkapitalbolag Atomico investerar Niklas Zennström 100 miljoner kronor i ett teknikbolag, som utvecklar ett eldrivet privatplan du kan landa på en P-plats.

Publicerad

Tyska Lilium Aviation utvecklar, i samarbete med den europeiska rymdorganisationen ESA, ett billigt eldrivet flygplan som kan starta och landa vertikalt. Det behöver en fri yta på bara 15 gånger 15 meter, vilket gör att man kan lyfta från exempelvis en parkeringsplats eller den egna gräsmattan.

Det tvåsitsiga, 600 kilo tunga planet drivs av 36 fläktmotorer, som ska ge en marschfart på 250 till 300 kilometer i timmen. Räckvidden uppskattas till 300 kilometer.

Nu har Niklas Zennströms bolag Atomico investerat 10 miljoner euro, drygt 100 miljoner kronor, i Lilium Aviation. Samtidigt tar Zennström plats i Lilium Aviations styrelse.

– Vad vi gillar med bolaget är att deras skalbara designkoncept. Det är enklare att börja i liten skala, och sedan växa, säger Niklas Zennström till sajten TechCrunch.

Lilium Aviation startades 2015 av fyra ingenjörer och doktorander från tekniska högskolan i München. De har byggt en obemannad prototyp i halv skala, som testats och provflugits. De första fullskaliga testflygningarna planeras äga rum under nästa år.