Miljö

Skövlingen i Amazonas ökar – högsta på 15 år

Inte sedan 2006 har mer skog försvunnit i den brasilianska delen av Amazonas än vad som skövlats det senaste året. Landets miljöminister beskriver läget som en utmaning.

Publicerad

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till våra populära (och kostnadsfria) nyhetsbrev här

Avskogningen i den brasilianska delen av Amazonas regnskog ökade mellan augusti i fjol och juli i år med nästan 22 procent, jämfört med samma period året innan. Det betyder att skövlingstakten ligger på den högsta nivån på 15 år, uppger landets myndigheter.

Sammanlagt försvann 13 325 kvadratkilometer regnskog under tolvmånadersperioden 2020–2021, vilket är den största arealen sedan 14 286 kvadratkilometer skövlades 2005–2006, enligt en uppskattning från Brasiliens nationella rymdforskningsinstitut (Inpe) som analyserar satellitbilder.

Sedan president Jair Bolsonaro tillträdde i januari 2019 har den årliga avskogningen i Amazonas ökat för varje år, men på senare tid har hans regering försökt stärka sina positioner inom miljöpolitiken.

– Det här är det riktiga Brasilien som Bolsonaros regering försöker att dölja med fantastiska tal, säger Mauricio Voivodic, chef för Världsnaturfonden WWF i Brasilien.

Oktober värsta månaden någonsin

Bolsonaro lovade nyligen att eliminera den illegala skövlingen till 2028, men samtidigt stödjer han utvecklingen av exempelvis lantbruk och gruvnäring i Amazonas och har stått bakom lagstiftningsåtgärder som luckrar upp skyddet av marken.

Så sent som förra veckan meddelade INPE att årets oktobermånad var den värsta någonsin och att ett område stort som över halva storstaden Rio de Janeiro hade avverkats.

Regeringens miljöminister Joaquim Leite erkänner att de nya siffrorna är ett utmaning och lovar att ta hårdare tag mot miljöbrott. Regeringen säger sig ha ökat antal styrkor ute i skogen för att bekämpa den olagliga skövlingen.