Populärteknik

Skon låter dig förlänga klacken med mobilen

'Wahu out of Italy' har inbyggda stötdämpande klossar som kontrolleras med tryckluft. Foto: Wahu
"Wahu out of Italy" har inbyggda stötdämpande klossar som kontrolleras med tryckluft. Foto: Wahu

Mikrokompressorer skjuter ut och drar in klossar i klacken. De kan kontrolleras via mobilen, eller regleras automatiskt av de smarta skorna efter underlaget.

Publicerad

CES bjuder på högt och lågt stort och smått. Årets vinnare i kategorin "Wearable technologies" är skotillverkaren Wahu och dess adaptiva sulor. Företaget anser att dagens sulor tvingar oss till kompromisser. Deras sko "Wahu out of Italy" har därför inbyggda stötdämpande klossar som kontrolleras med tryckluft.

På grovt underlag kan de fällas ut för extra grepp, och om bäraren vill ha mer gummi mot vägbanan så är det bara att fälla in extraklacken. Systemet kan exempelvis vara praktiskt i en arbetssko där personen rör sig mellan olika typer av underlag.

Klossarna är åtta millimeter höga. För att skjuta ut dem trycksätter mikrokompressorer ett antal små, sammankopplade håligheter under klacken till cirka 2,5 bar. För att dra in klossarna släpper bäraren helt enkelt på trycket. Det inbyggda batteriet ska räcka för 24 timmars användning.

Skorna är dessutom uppkopplade mot en app som gör det möjligt att ställa in sulan med mobiltelefonen. Ett annat alternativ är att låta skorna sköta sina egna inställningar. En rad inbyggda sensorer skapar en digital signatur för bärarens rådande gångstil och analyserar trycket i fotvalvet med möjlighet att kompensera med stöd om så behövs.

Wahus målsättning är dock inte att slå stort med det egna skomärket, utan bolaget hoppas få andra stora tillverkare att anamma företagets teknik. Det skriver New Atlas.