Digitalisering

Skatteverkets nya plattform klarade trycket

Foto: Kenny Bengtsson / SvD / TT
Foto: Kenny Bengtsson / SvD / TT

Förra året blev trycket från nyfikna deklaranter stundtals för högt. Men i år tycks Skatteverkets sajt ha stått pall. Förklaringen kan vara ett plattformsbyte.

Publicerad

I dag, tisdag, blev det möjligt att logga in på Skatteverkets hemsida och ta del av sitt skattebesked. Ungefär 1,1 miljoner svenskar har dock redan fått sitt skattebesked digitalt, vilket var en nyhet för i år och möjligt för den som skaffat en digital brevlåda innan den 1 mars.

Detta kan ha bidragit till att trycket på sajten blev mindre i år. Förra året kraschade den stundtals på grund av överbelastning. I dag tycks allt ha gått som det ska, enligt Håkan Westergren, med ansvar för huvudarkitektteknik på Skatteverket.

Håkan Westergren
Håkan Westergren

– Det rullar på hur bra som helst. Jag har ingen statistik över hur många som loggat in ännu, men det finns inga incidenter på teknikdelarna som jag har kunskap om, sa han vid halv tretiden på tisdagseftermiddagen.

En förklaring kan vara den flytt till en ny plattform som i år har genomförts. Skatteverket har bytt det underliggande operativsystemet och maskinvaran. Tidigare användes HP:s HP-UX-plattform men nu har inkomstdeklarationerna flyttats över till en Redhat-baserad virtuell plattform.

– Fortsätter det så här stabilt så har vi gjort ett bra jobb. Det känns bra, men jag ska inte ropa hej riktigt ännu, fortsätter han.

Skälet till bytet är att mjukvarujätten Oracle för några år sedan bestämde sig för att överge HP:s processor Itanium. Skatteverket började förbereda bytet för drygt tre år sedan.

– I och med Oracles beslut insåg vi att vi var tvungna att flytta över till en mer framtidssäkrad plattform, säger Håkan Westergren.