Digitalisering

Skatteverket tar hem drift i stället

Foto: IBL
Foto: IBL
Håkan Westergren.Foto: Skatteverket
Håkan Westergren.Foto: Skatteverket

Jättemyndigheten Skatteverket har numer nästan all it-drift i egen regi. Det är ett medvetet val.

Publicerad

När it-skandalen på Transportstyrelsen rullades upp funderade Skatteverkets huvudarkitekt på it-avdelningen hur det såg ut framför egen dörr.

– Det är klart att jag spontant tänkte om vi borde ha tänkt på något mer. Sedan jag gjort den reflektionen kände jag mig lugn. Men det är klart att man blir lite noggrannare och tänkte efter så att vi verkligen följt boken, säger Håkan Westergren.

Myndigheten har omkring 35 kontrakt med it-leverantörer för mindre tjänster, som Statens personadressregister och en resebyråtjänst, exempelvis. Men Håkan Westergen uppskattar, mellan tummen och pekfingret, att minst 95 procent av datan, kanske uppemot 98 procent, finns lagrat i de två egna datahallarna i landet.

Det är ett medvetet beslut, berättar pressekreterare Maja Fröman.

– Skatteverket har sedan länge haft en strävan att verksamhetsnära it-verksamhet ska bedrivas internt. Större delar av kärnverksamheten, som beskattning och folkbokföring, har Skatteverket alltid haft hemma. På senare tid har vi även tagit hem driften av vissa komponenter i samband med att it-systemen moderniserats. I våras tog vi exempelvis hem vår samverkansplattform. Vi ska ha en större enhetlighet och långsiktighet och möjlighet att utveckla bra framtida lösningar.

Håkan Westergren konstaterar att det krävs mycket personal för att drifta i egen regi.

– Vi har olika roller och personer som täcker upp de olika delarna för att kunna vara allt från en bra kravställare till att drifta och förvalta infrastruktur. Bemanningsmässigt måste vi kunna täcka hela spektrumet.

Johan Kristensson

Så mycket kostar den statliga it-driften

Skatteverket lägger omkring 2,2 miljarder kronor per år på sin it-drift. Det är 25 procent av myndighetens totala verksamhet – och en betydande del av statens totala it-utgifter, som enligt Ekonomistyrningsverket uppgår till 25–30 miljarder per år. När Statens servicecenter tidigare i år föreslog ett statligt it-moln uppskattade de att kostnaderna med ett sådant skulle kunna minska med 30 procent på några års sikt.