Digitalisering

Skatteverket sajt nere sedan i söndags

Skatteverkets hemsida ligger nere sedan i söndags. (Skärmdump från skatteverket.se)
Skatteverkets hemsida ligger nere sedan i söndags. (Skärmdump från skatteverket.se)

Skatteverkets hemsida och e-tjänster har legat nere sedan lunchtid på söndagen. ”Finns inga indikationer på angrepp”, säger myndigheten.

Publicerad

”Skatteverket har just nu tekniska problem som gör att alla e-tjänster ligger nere”. Det meddelandet möter just nu alla som surfar in på Skattverkets hemsida.

Myndighetens hemsida gick ner vid klockan 13 på söndagen. Sedan dess har Skatteverkets it-personal arbetat febrilt med att lokalisera problemet.

It-problemen slår hårt mot Skatteverkets verksamhet. Bland annat har användare inte kunnat använda myndighetens e-tjänster för att deklarera moms- och arbetsgivaruppgifter, samt punktskatter. Skatteverket har därför förlängt tidsfristen för att redovisa dessa uppgifter med en vecka från det att e-tjänsterna fungerar igen.

Haveriet påverkar även arbetet på myndighetens servicekontor. För nuvarande går det exempelvis inte att ansöka om id-kort. Skatteupplysningen har dessutom starkt begränsade möjligheter att ge servide och hjälp.

Enligt Skatteverket finns det i nuläget inga tecken som tyder på att myndigheten ska vara utsatt för något slags angrepp.

– Vi har inte fått några indikationer på att det skulle röra sig om någon form av yttre påverkan, säger Erik Lif Sjöcrona på Skatteverkets presstjänst till IDG.