Innovation
Skärpta regler att vänta i Kina efter Crispr-skandalen
Efter att forskaren He Jiankui meddelat att han använt gensaxen Crispr på två tvillingflickor vill Kina nu skärpa reglerna för genredigering. Tekniken kan snart kategoriseras som ”hög risk”.
Det var i höstas som forskaren He Jiankui berättade att han använt gensaxen Crispr-Cas9 i ett försök att göra bebisar resistenta mot aids. Två tvillingflickor har redan fötts med genförändringen, och ytterligare ett sådant barn är på väg att födas, till många forskarkollegors förskräckelse.
Många länder har i dagsläget strikta regler som förbjuder genredigering i reproduktivt syfte. Däremot är det på flera håll tillåtet att forska på embryon i det tidigaste stadiet.
Det är ännu inte känt exakt hur Crispr-tekniken kan påverka en människa, bland annat finns en off target-effekt som gör att en önskad genförändring kan slå fel. He Jiankui kan därmed ha utsatt bebisarna för okända hälsorisker.
Enligt en kinesisk utredning ska He Jiankui ha organiserat sitt experiment helt på egen hand. Han ska ha förfalskat granskningsdokument och avsiktligt ha undvikit tillsyn, har den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua uppgett. He Jiankui har därmed inte bara agerat tvärt emot etiska regler utan också mot lagen, och kan därmed riskera hårda straff. Fallet har överlämnats till polisen.
Universiteten uppmanas inspektera forskning
På tisdagen presenterade Kina ett utkast till nya regler kring användning av genredigeringstekniker, som en följd av Crispr-skandalen, rapporterar nyhetsbyrån AP.
Genredigering, genöverföring och genreglering ska enligt förslaget kategoriseras som tekniker med ”hög risk” och ska enligt förslaget hanteras av det kinesiska hälsodepartementet.
Efter Crispr-skandalen har kontrollerna av pågående forskning kring genredigeringstekniker på kinesiska universitet skärpts. Kinesiska utbildningsministeriet har begärt att universiteten stärker arbetet kring forskningsetik och att de inspekterar den forskning som görs kring genredigering.
Det har blivit svårare att få studier där genredigering används godkända, uppger forskaren Kehkooi Tee vid Tsingua-universitetet. Han tycker att He Jiankui har agerat så oansvarigt att han inte ens borde få kallas forskare.
– Industrin kommer att utvecklas långsammare. Staten kommer att vara försiktigare med forskningsmedel och privata organisationer, som frivilligorganisationer och startup-bolag, kommer i lägre grad vilja investera, säger Kehkooi Tee till AP om konsekvenserna av Crispr-skandalen för genredigeringstekniker.