Populärteknik

Skapa monster i Paddan

Med appen 123D Creature är det lätt att modellera egna 3d-figurer.
Med appen 123D Creature är det lätt att modellera egna 3d-figurer.
En 3d-utskrift av en figur från 123D Creature. Foto: Sculpteo
En 3d-utskrift av en figur från 123D Creature. Foto: Sculpteo

I en ny app för Ipad skulpterar man enkelt egna 3d-figurer som kan sparas som bilder eller beställas i fysisk form från en 3d-skrivare.

Publicerad

I sin serie 3d-appar för Ipad har nu Autodesk lanserat 123D Creature.

Med den bygger man på ett ganska enkelt sätt 3d-figurer i de mest skiftande former. Allt från fantasifulla monster till verklighetstrogna djur som en fågel eller en groda.

Till skillnad från de flesta andra 3d-program är Ipadappen mycket enkel är att lära sig. Men resultaten kan väl mäta sig med mer professionella program. Figurerna som skapas i Creatures kan också exporteras i filformatet obj för att integreras eller modifieras i datorprogram som Maya eller 3ds Max.

När figuren är klar kan den sparas som en bild i storleken 768 x 1 024 pixlar. Man kan även beställa en fysisk modell från en 3d-skrivare direkt från appen. Den produceras av Sculpteo där en 8 cm hög figur kostar omkring 400 kronor. Vill man ha den dubbelt så hög blir priset omkring 3 200 kronor.

Riktpriset för 123D Creatures är 50 kronor men appen säljs just nu för introduktionspriset 15 kronor.

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/t5gAkoGE6hs?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>