Populärteknik

Skaka liv i mobilen

Cykelturen och språngmarchen får en magnet att röra sig i en spole som ger ström till mobilen. Foto: Tremont Electric
Cykelturen och språngmarchen får en magnet att röra sig i en spole som ger ström till mobilen. Foto: Tremont Electric

En generator omvandlar kroppsrörelser till energi som kan ladda bärbara elektronikprylar.

Publicerad

Det amerikanska företaget Tremont Electric presenterade för två år sedan en protoyp till en laddare som omvandlar rörelse till energi.

Nu har den börjat produceras och heter Npower Peg.

Det handlar om en så kallad linjärgenerator där en magnet rör sig fram och tillbaka i en spole som genererar en ström. Alltså samma teknik som används i vågkraftverk.

Generatorn är sammakopplad med en laddare och ett batteri som ska ge energi till bärbara apparater som musikspelare, mobiler och gps-mottagare. Men energin räcker inte till för att ladda tyngre prylar som datorer.

Tanken är att man stoppar laddaren i ryggsäcken när man ger sig ut på trekkingturen eller fäster den på benet när man cyklar. Är man stillasittande kan den även skakas en stund.

Tio minuters promenad räcker för att ge energi för tio minuters lyssning i en mp3-spelare och en minut 2G-samtal i en smartmobil. Pratar man via ett 3G-nät får man promenera i nästan en halvtimma för att få en minuts samtalstid.

Om man bara skakar laddaren tar det omkring tio minuter innan man kan göra ett kort samtal från en helt död mobil.

Det inbyggda batteriet på 2000 mAh ger 5V och 500 mA och priset för laddaren är 200 dollar.

Sedan tidigare finns ficklampor som använder samma teknik för uppladdningen.

Skillnaden mellan sådana och Npower Peg är att de måste skakas. De är inte konstruerade för att omvandla exemplvis gång eller cykling till elenergi, skriver Tremont Electric på sin webbplats.