Populärteknik

Sju viktiga tips inför Black Friday

Foto: TT / IBL
Foto: TT / IBL

Black Friday 2018. Här är några allmänna – och tekniska – tips till den stora fyndardagen.

Publicerad Uppdaterad

Fredag den 23 november är det dags för årets Black Friday.

Black Friday är årets största readag. Tillsammans med Cyber Monday brukar den sparka igång julhandeln. Vilket kanske inte är så konstigt – då många vill fynda sina julklappar.

Enligt HUI Reserachs prognos pekar allt på att det kommer att bli en god jul för de svenska konsumenterna – julhandeln kommer att slå rekord. Däremot tappar december som handelsmånad – på grund av just Black Friday.

− Handelns utmaning just nu är att en stor del av de varor som tidigare såldes med full marginal i julhandeln nu säljs inom ramen för kampanjer i november och under mellandagsrean efter jul, säger Jonas Arnberg, vd HUI Research.

Vad ska man då tänka på inför den stora fyndardagen? Här är några Black Friday-tips.

Bevaka priset

När du kollat ut vilka produkter du är intresserad av att köpa kan det vara klokt att skapa en bevakning på valfri prisjämförelsesajt. På så sätt kommer du få noteringar om när priset sänks.

Hur ser prishistoriken ut? Fulrea?

På prisjämförelsesajterna kan man se hur mycket en produkt kostat så länge de legat där. Genom den funktionen kan du också se om butikerna i smyg höjt priserna inför Black Friday. Det vill säga, att det sänkta priset egentligen är ordinarie pris.

Betala med swish?

Har du någon gång provat att betala med appen Swish har du säkert slagits av hur snabbt det går – glöm bankdagar. Men när du lämnar tillbaka varor till en butik som anslutit sig till Swish kommer bankdagarna tillbaka. Räkna inte med att få tillbaka pengarna direkt.

För bra för att vara sant?

Med Black Friday kommer bra priser. Ibland kanske priserna är för bra för att vara sant. Hamnar du i en butik på nätet du aldrig besökt tidigare och känner att det är något som inte stämmer. Var då noga med att kolla upp nätbutikens äkthet – risken finns att du har hamnat hos en bluffbutik.

allabolag.se kan du se dess omsättning och på iis kan se vem som äger sajten. Hos Skatteverket kan du se om butiken betalar skatt och här kan du se om bolaget har betalningsanmärkningar.

Hur betalar du hos webbutiken?

Cyber monday finns. Men många av butikerna har utökat Black Friday till nätet. Så har du tänkt att fynda i webshoppen – bekanta dig med butikens kassa. Vilka betalningsalternativ erbjuds?

Planera i god tid

Det kan vara viktigt att planera i god tid inför Black Friday. Hur ser din budget ut? Handla inte för mer än vad du har råd med. Och väljer du att handla med avbetalning – var noga med att se över villkoren.

Villkor

Kom ihåg att Black Friday inte är något annat än en stor rea. Med rea kommer begränsade villkor. Var därför noga med vad du köper – sannolikt kommer du inte att få pengarna tillbaka om du ångrar ditt köp. Förmodligen kommer du att erbjudas ett tillgodokvitto. Det gäller även vid onlinehandel.