Digitalisering

Sju av tio företagsledare betalar till ransomware-utpressare

Ransomware har blivit en lukrativ och effektiv metod för cyberkriminella ligor. En ny studie från IBM:s säkerhetsdivision visar att nästan varannan företagsledare utsatts för en ransomware-attack. Sju av tio väljer att betala.

Publicerad

Ransomware är en skadlig programvara som kan vara förklädd till en till synes oskyldig länk i ett mejl. Just den här varianten kallas ransomware (ransom betyder gisslan på engelska) eftersom den krypterar ett företags eller en privatpersons data. Det kan vara svårt att få tillgång till sin data såvida man inte betalar en lösensumma till förövaren.

Och lösensummorna ett företag är redo att betala är höga. Hälften av de företagsledare som valt att betala tvingades föra över omkring 100000 kronor. 20 procent betalade nästan 200000 kronor. Enligt IBM har den amerikanska federala polisen, FBI, uppskattat att ransomware-ligorna tjänade omkring 2 miljarder kronor bara under årets tre första månader. IBM:s egna efterforskningar visar att 40 procent av alla skräpmejl som skickats under 2016 innehåller den skadliga programvaran.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här