Populärteknik

Självkörande traktorn rullar ut på åkern

Foto: Case IH

Kanske är självkörande fordon snart en vanlig syn på åkrarna. Vid årets jordbruksmässa Sima Show uppmärksammades en ny autonom traktor.

Publicerad

Den självstyrande traktorn från jordbruks-utrustningsföretaget Case IH belönades med silver i innovationstävlingen på den parisiska jordbruksmässan Sima. Traktorn ACV, (Autonomous Concept Vehicle) är utrustad med ett GPS-baserat system för lokalisering och kan styras på distans, samt en radar och sensorer för att känna av föremål i sin omgivning. Via ett program kan lantbrukaren styra och övervaka fordonets rörelser. Enligt tillverkarna är lokaliseringen så precis att marginalerna ligger på omkring 2,5 centimeter.

”Den typen av precision är en förutsättning för att framgångsrikt kunna använda tekniker som att mekaniskt rensa ogräs mellan fåror, att minska användandet av insektsgifter och göra ekologisk odling, där det är aktuellt, mer effektiv. Fordonet innehåller system som redan används i våra andra traktorer, utformat för att låta jordbrukare se var en traktor befinner sig, vad den gör och hur mycket bränsle den har, via en surfplatta eller kontorsdata”, säger Dan Stuart, representant för Case IH till sajten What's new in farming.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här