Digitalisering

SJ-funktion ska hjälpa dig hela vägen hem

SJ:s nya funktion ska hjälpa dig även efter slutdestinationen med själva tåget. Foto: SJ
SJ:s nya funktion ska hjälpa dig även efter slutdestinationen med själva tåget. Foto: SJ

SJ vill ta hand om hela resan. Med en ny funktion ska SJ hjälpa resenärer när de klivit av tåget.

Publicerad

Dörr-till-dörr. The last mile. Kombinerad mobilitet. Det är modeorden på trafikbolagens läppar just nu. Och nu ska SJ göra det enklare att ta sig från tågstationen till slutdestinationen. Via mobilappen SJ Labs kan användare testa funktionen under åtta veckor.

– Med SJ Labs kan vi testa många saker och göra det snabbt. Nu ska vi se om det här skapar nytta för våra resenärer, säger Gabriella Gullbrandson, affärsutvecklare på SJ.

SJ kallar funktionen Anslutningsguiden. När resenären ska gå av tåget kommer en notis på telefonen. Genom att klicka sig vidare kan man se möjliga anslutningar och köpa biljetter till dessa utan att lämna SJ:s appmiljö. Via Anslutningsguiden kan man också få information om vilka butiker och vilken service som finns på tågstationen.

– Har du någon gång kommit till en ny stad utan att veta vilken app du måste ha för att kunna resa med lokaltrafiken där?, frågar Gabriella Gullbrandson retoriskt.

Om testet går som SJ föreställt sig kommer Anslutningsguiden sedan att migrera till SJ:s ordinarie app. Då får den sällskap av en annan före detta SJ Labs-student, nämligen funktionen Var ska jag stå på plattformen. Som namnet skvallrar om kan resenären få gps-information om var det är bäst att stå på perrongen baserat på vilken tågvagn och sittplats hen bokat.

Däremot blir det ingen chattbot, åtminstone inte för tillfället. Också boten har testats i SJ Labs.

– Den var inte tillräckligt intelligent helt enkelt. Men det är något vi kommer att kika på i framtiden igen, säger Gabriella Gullbrandson.