Populärteknik

Se den pedaldrivna helikoptern slå världsrekord

Flygentusiaster i Kanada lyckades hålla en pedaldriven helikopter i luften tillräckligt länge och högt för att vinna det eftertraktade AHS Sikorsky Prize som instiftades 1980.

Publicerad

Det tog 33 år innan någon lyckades vinna AHS Sikorsky Prize.

Priset instiftades av American Helicopter Society, AHS, 1980 och skulle gå till den som med enbart muskelkraft först lyckades hålla en helikopter svävande tre meter över marken i en minut över ett område med måtten tio gånger tio meter.

De som lyckades med denna bedrift blev det kanadensiska företaget Aero Velo som är baserat vid University of Toronto. För detta belönades de med motsvarande 1,6 miljoner kronor.

Deras pedaldrivna helikopter Atlas är dessutom den näst största fungerande helikopter som någonsin byggts, enligt AHS.

Den består av fyra rotorer och är imponerande 58 meter bred. Ändå väger den bara 52 kg.

När priset instiftades var prissumman motsvarande 65 000 kronor. Det är en anledning till att det tog så lång tid innan någon lyckades vinna priset, enligt AHS.

"Att bygga en framgångsrik muskeldriven helikopter kräver mycket arbete och pengar. Förmodligen har de som försökt vinna priset spenderat mer pengar än den nuvarande prissumman på 250 000 dollar. De som investerar så mycket tid och kapital måste antingen vara rika och/eller ha en viss möjlighet att återfå sin investering".

Det är en anledning att prissumman successivt höjts sedan priset instiftades.

Nu planerar det amerikanska helikoptersällskapet att instifta ett nytt pris. Detaljerna om det ska offentliggöras inom några månader.

"Men det kommer inte nödvändigtvis att handla om en människodriven helikopter", skriver AHS på sin sajt.