Övriga nyheter

SCB släpper statistiksajt med koll på Sverige

Nya sajten ska bli en källa till tillförlitlig information
Nya sajten ska bli en källa till tillförlitlig information

Med nya satsningen Sverige i siffror vill SCB, Statistiska Centralbyrån, göra det lättare att hitta tillförlitlig fakta om Sverige.

Publicerad

– Vi har väldigt mycket statistik, men det kan vara svårt att hitta det man letar efter. Därför har vi tagit fram den här sidan, säger Sara Brinkberg, projektledare hos SCB.

På SCB:s nya sajt går det exempelvis att hitta fakta om landets utveckling när det gäller befolkningsmängd, ekonomi och utbildningsnivå. Informationen presenteras i form av siffror och diagram.

– Underlaget består av den statistik som är mest efterfrågad hos SCB. Vi har också utgått skolplanen när vi valt ut fakta. Vi vill att människor ska kunna få en bättre förståelse av omvärlden och samhället med hjälp av vår statistik. Det är en del av vårt demokratiska uppdrag som myndighet.

Men målet med Sverige i siffror är inte att främst nå ut till landets lärare och studenter. I en tid när information kan få blixtsnabb spridning via exempelvis sociala medier blir det allt viktiga att kunna kolla upp bakomliggande fakta, menar SCB.

– De flesta av oss är statistikanvändare, men vet kanske inte om det. Med den här sajten kan människor enklare kontrollera fakta som man exempelvis hört om i media eller från vänner, säger Sara Brinkberg.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!