Populärteknik

Satelliten skjuts upp med flygplan

Avskjutningsenheten som förs upp av ett flygplan kopplas på hög höjd loss och skjuter sedan i två steg upp satelliten till sin omloppsbana. Foto: Darpa
Avskjutningsenheten som förs upp av ett flygplan kopplas på hög höjd loss och skjuter sedan i två steg upp satelliten till sin omloppsbana. Foto: Darpa

Med flygplan som skickar satelliter till rymden sparas mycket pengar och tid.

Publicerad

Det amerikanska försvarets forskingsmyndighet Darpa utvecklar en ny teknik för att sända upp satelliter i rymden. De ska lyftas upp med flygplan till hög höjd där en flygande avskjutningsramp kopplas loss från planet. I två steg placeras sedan satelliten i sin planerade bana.

Då blir kostnaden för att sända upp mindre satelliter som väger upp till 50 kg omkring åtta miljoner kronor vilket är omkring en tredjedel av vad en konventionell uppskjutning kostar, skriver Darpa i en pressrelease.

Det blir även möjligt att snabbt få en satellit på plats. 24 timmar efter beslut tagits om en uppskjutning ska satelliten kunna vara på plats. Idag kan det ta flera månader och ibland år innan det finns ledig plats i en lämplig raket. De fasta uppskjutningsplatser som används idag är också belägna på ställen som gör att det inte alltid går att placera en satellit exakt där men vill. Men med ett flygplan som avskjutningsramp kan satelliten föras till valfri plats.

Utvecklarna på Darpa är i stort sett färdiga med grunddesignen till Airborn Launch Assist Space Access, ALASA, och ska senare i år göra de första flygtesterna med avskjutningenheten. I början av 2016 ska sedan den första satelliten skjutas upp och om det går bra är planen att elva ytterligare satelliter ska upp i rymden i mitten av 2016. Den delen av projektet ska skötas av Boeing, skriver Darpa.

En av de mest spektakulära delarna av projektet är utvecklingen av ett nytt raketdrivmedel där bränsle och oxidationsmedel kombineras i en vätska. Om forskarna lyckas med det förenklas designen samtidigt som tillverknings- och driftskostnader kan sänkas i jämförelse med traditionell teknik där två separata vätskor används som exempelvis flytande väte och flytande syre.