Digitalisering

Säpo pressar mobiloperatörer

Dolda inspelningar avslöjar hur Säpo pressar en mobiloperatör för att få tillgång till kundernas uppgifter, rapporterar Ekot.

Publicerad

Säpo vill att operatörer automatiskt ska lämna ut uppgifter om privatpersoners data- och telefontrafik, men flera operatörer vägrar eller är tveksamma till att införa systemet.

På inspelningen hörs hur Säpo försäkrar att abonnenterna aldrig behöver få veta på vilket sätt operatörerna väljer att samarbeta med Säpo och övriga rättsväsendet. Flera operatörer ska enligt radion ha varit med om möten med Säpo och ansatts med hårda argument där Säpo hävdar att operatörernas ovilja till samarbete kan spela terrorister i händerna.

Bahnhofs vd Jon Karlung bandade det senaste mötet med dold mikrofon. På inspelningen hörs hur Säpos Kurt Alavaara pressar Karlung, som ifrågasätter den helautomatiska överföringen av abonnenters telefon- och mejluppgifter.

– Vi misstänker en terrorattack i Stockholms city och får information som gör att det är värdefullt för oss att undanröja. Och det här får vi på fredag kväll klockan 20 utanför kontorstid. Svaret, med manuell hantering, innebär att vi får leveransen på måndag förmiddag. Då smäller det i Stockholms city med 800 döda. Jag tror inte man vill vara vd för Bahnhof när man säger att man vill göra bedömningar i operativa ärenden.

Tele2 känner igen retoriken och påtryckningarna från Säpo.

– Absolut. Och det är direkt olustigt för oss som operatörer, som försöker ta kundernas integritet på allvar, att bli föremål för sådana här påtryckningar från svenska myndigheter, säger Stefan Backman, chefsjurist på Tele2 Sverige, till TT.

– Jag kan inte säga att vi är jätteförvånade direkt. Vi har mött liknande retorik i andra sammanhang där vi haft dialog med Säpo.

Argumentet att abonnenterna inte skulle behöva få reda på hur operatörerna samarbetar med Säpo gör saken ännu värre, enligt Backman.

– Skulle vi införa det här, vilket vi aldrig kommer att göra, så är kunderna de första som skulle få reda på det.

Ett problem med ett automatiserat flöde till Säpo skulle vara att ett kontrollmoment går förlorat, säger Backman.

– De skulle få en motorväg in till vårt system där de kan plocka ut uppgifter om vem som har ringt vem, var en telefon har befunnit sig och annan otroligt integritetskänslig information. I dag gör vi en manuell kontroll om de har rätt till uppgifterna och det är inte i ett obetydligt antal fall där vi nekar dem för att de saknar lagstöd.

På den dolda inspelningen hörs hur Säpo försöker övertyga om att abonnenterna aldrig behöver få veta på vilket sätt operatörerna väljer att samarbeta med Säpo och det övriga rättsväsendet. Det är en "hederssak", säger Kurt Alavaara, signalstrategisk rådgivare åt Säpo:

– När vi tecknar de här avtalen så åtar vi oss också att inte berätta vilka vi har avtalen med och vilken teknisk lösning vi har valt. Men just de här tekniska bitarna, när vi har gjort överenskommelsen, det går vi aldrig ut och pratar om. Det är en hederssak för oss.

Ekot lät Janne Flyghed, professor i kriminologi, lyssna igenom de centrala delarna av de totalt fyra timmar långa inspelningarna.

– Det känns lite som att man är ute på någon sorts stor marknadsföringskampanj. Man måste ha igenom det här och här laborerar man med både löften och delvis med hot, för att få de här operatörerna att gå med på detta. De blir uppenbarligen pressade. Det känns olustigt att höra den här typen av kommunikation, säger han till Ekot.