Digitalisering
Sandvik: Vi har inte betalt hackarna

Flera svenska företag har drabbats av den stora it-attacken, med viruset ”Wannacry”, enligt MSB. Ett av dessa är industrikoncernen Sandvik.
(Artikeln har uppdaterats)
Det var på fredagen den 12 maj som de första larmrapporterna kom om en storskalig ransomeware-attack. Bland de första att drabbas av viruset var sjukhus och klinker i Storbritannien.
Enligt experter som nyhetsbyrån Reuters talat har över 200 000 datorer i minst 150 länder hittills smittats av viruset, kallat ”Wannacry”.
WannaCry är en skadlig krypteringskod som drar nytta av ett känt säkerhetshål i Microsofts operativsystem Windows. Ransomeware-viruset, på svenska ofta översatt till gisslanprogram, infekterar sedan systemen och krypterar filer både lokalt och i delade nätverksytor, till exempel gemensamma serverar.
Sårbarheten i Windows gör det också möjligt för datormasken att sprida sig och infektera andra nätverksanslutna system.
Läs mer: Stulna NSA-verktyg har använts i attacken
Angriparna kräver sedan pengar av det drabbade företaget eller privatpersonen för att låsa upp de filer som har krypterats på den smittade datorn.
Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, finns det inga bekräftade uppgifter om vilka som kan ligga bakom attacken. I nuläget finns det ingen information om exakt hur omfattande angreppet är, men myndigheten uppger att Timrå Kommun och flera privata företag har drabbats.
Ett av dessa företag är Sandvik. Viruset ska ha upptäckts på medarbetares datorer som har att göra med både produktion och administration inom industrikoncernen, berättar Pär Altan, chef för extern kommunikation, för Ny Teknik.
– Vissa medarbetare fick meddelanden på sina datorer och rapporterade det direkt. Relativt snabbt kunde vi koppla ihop händelsen med det som pågick i Storbritannien, säger han.
Läs mer:
Inom Sandvik håller man just nu på att kartlägga var - och hur - ”Wannacry”-virsuset har påverkat verksamheten i Sverige och i andra länder.
Befarar ni att fler medarbetare kan komma att drabbas?
– Vi tycker att vi har ett bra grepp om situationen och att vi har kontroll på den. Vi har inte sett någon ytterligare spridning idag. Vi fortsätter att jobba med att minimera risken för spridning, men också att återskapa funktionaliteten på datorer och servrar.
Vet ni hur smittan tog sig in i organisationen?
– Det är för tidigt att säga.
Har ni betalat någon lösensumma för att låsa upp datorer som har smittats?
– Nej, det har vi inte gjort.